De bestrating bepaalt voor een groot deel de sfeer in de tuin. De keuze voor paden en terrassen is heel groot: van natuursteen tot betontegels, van hout tot allerlei sterke kunststofproducten en van grind tot gravier d’or. We helpen je op weg bij het kiezen van bestrating voor je tuin.

De keuze is natuurlijk ook afhankelijk van je budget. Bedenk wel dat je bestrating niet snel vervangt, dus het is belangrijk meteen iets goeds neer te leggen. Aan de andere kant kan het hergebruik van materialen een enorme besparing opleveren.

Waar let je op bij het kiezen van bestrating voor je tuin?

Kleur

Kies bij het bestratingsmateriaal bij voorkeur voor basiskleuren, deze gaan niet snel vervelen. Tegels met een lichte kleur zijn erg besmettelijk. Bij felle zon kunnen ze bovendien vervelend schitteren.

Daarnaast kan je met een rustige kleur je je tuin groter laten lijken. Let ook op de bouwstijl van het huis, bij moderne huizen staan grijstinten vaak mooi, terwijl klinkers goed combineren met een jarendertighuis. Pas op met contrasterende kleuren in de tuin. Gebruik liever verschillende materialen in dezelfde kleur.

Formaten van de tegels

Tegels zijn er in veel verschillende maten. In een kleine tuin staan grote tegels ook mooi, maar zorg er dan wel voor een goede verhouding. Kies bijvoorbeeld tegels van 50 of 60 cm in plaats van de allergrootste maat. De combinatie van verschillende tegelmaten zorgt voor leuke accenten, maar houd het in een kleine tuin wel subtiel. Neem niet te veel verschillende materialen, dit wordt snel te druk.

Lees meer  Sierbeton als bestrating in je tuin

Bestrating

Welke soort bestrating?

Er zijn diverse soorten bestrating voor je tuin. Denk bijvoorbeeld aan:

Kijk naar wat jij het mooiste vindt in jouw tuin en laat je voorlichten over de voor- en nadelen. Houd er rekening mee dat klinkers en kleine stenen veel onderhoud vragen; onkruid krijgt tussen de voegen veel kans te ontkiemen. Tip: Maak het bestratingspatroon niet te druk. De beplanting komt beter uit tegen een rustige achtergrond.

Speel met de ruimte

Door kleuren en legpatronen slim te gebruiken laat je de tuin veel royaler ogen. Leg bijvoorbeeld rechthoekige tegels in de breedte om een smalle tuin breder te laten lijken. Tegels of klinkers in de lengte zorgen juist voor een langere tuin. Een kleine tuin kun je optimaal benutten door niveauverschillen aan te brengen, bijvoorbeeld door een verdiept terras te maken.