De zaaddozen van verschillende bloemen en planten vormen een waar kunstwerk in de wintertuin, wij zetten er  een paar op een rijtje:

De lampionplant(Physalis) schittert in de winter als nooit tevoren. De lampionnetjes lijken wel kleine lantaarntjes! (zie openingsfoto)
venkel -630
Venkel en clematis
Clematis orientalis en venkel laten zich eveneens ’s winters van een onverwachte kant zien. (openingsfoto: venkel)
Kaaardenbol--shutterstock-6
Kaardenbol
Bij sommige planten is het wintersilhouet hun beste eigenschap, zoals bij de grote kaardenbol, Dipsacus fullonum. Deze inheemse plant is bijzonder taai en groeit op kalkrijke grond in bermen, langs dijken en op ruige terreinen. Maar natuurlijk ook in je tuin!
wintertuin
Prachtig in de wintertuin: distels en kardoen
De zaadhoofdjes van distels zijn zeer geschikt als snij- of droogbloem; als je ze goud of zilver spuit, kun je er prachtige kerstdecoraties mee maken. Cynara cardunculus of kardoen is een distelachtige plant met grote bloemhoofden, verwant aan de artisjok.
papavers--shutterstock-630
Functie zaadhoofden
Naast dat de zaadhoofden er prachtig uitzien, hebben ze natuurlijk ook een functie: het verspreiden van de plantensoort. Eigenlijk zijn het net pakhuizen, de zaden liggen er opgeslagen totdat het juiste moment aanbreekt om ze op de grond te laten vallen, zodat er een nieuwe plant uit kan groeien.
agapanthus-shutterstock-630
Meer winterschoonheden voor in de wintertuin
Naast de afgebeelde soorten zijn er meer planten met prachtige zaadhoofdjes, die je tuin ’s winters interessant kunnen maken. Probeer daarom ook eens:
Papavers
Achillea
Agapanthus 
Artisjok (Cynara scolymus)
Monarda
Phlomis
Papavers

Samen met de bladverliezende heesters met gekleurde stammen vormen de zaaddoosjes een geweldig tafereel in de wintertuin!

Lees meer  Vingerhoedskruid: giftige schoonheid in de tuin