Na het vlammende herfstkleurenspektakel is het meeste blad inmiddels afgewaaid. Niet alleen wintergroene planten springen nu sterk in het oog maar ook hagen. Ze omlijsten de tuin en delen de ruimte in.

Buxus en taxus blijven het hele jaar aantrekkelijk groen, maar ook een beukenhaag wordt niet kaal omdat hij zijn herfstblad vasthoudt tot het nieuwe schot verschijnt. In de zon zal het blad een bronskleurige gloed vertonen, wat warmte toevoegt aan het winterpalet.

Planten
Je kunt een beukenhaag planten als het blad bruin is, van november tot eind maart als het niet vriest. Meestal worden planten uit de volle grond geleverd, met kale wortels. Die mogen absoluut niet uitdrogen, dus kuil ze eventueel in. Graaf een flinke sleuf en meng er compost door of speciale grond verrijkt met mycorrhiza’s. Dat zijn gunstige bodemschimmels, die in symbiose met planten leven en de opname van water en voeding gemakkelijker maken.

Bodemschimmels
Voor een beuk zijn die bodemschimmels onmisbaar, maar ze zitten ook in de aanhangende grond rondom de kluit. Schud de planten dus niet uit, maar laat de wortels met aarde en al in het plantgat zakken. Trap de sleuf dicht en geef de haag water, zodat de wortels goed contact maken met de grond.

Lees meer  Laatste glorie van mooie herfstbloeiers