De beukenhaag snoeien is geen moeilijke klus en toch gaat het bij veel mensen verkeerd. Hoe je de beukenhaag dan wel moet snoeien? En wanneer je dit het beste kunt doen? Dat lees je hier! 

Wanneer snoei ik de beukenhaag?

Je mag de beukenhaag snoeien vanaf eind mei, maar doe het in elk geval vlak voor de langste dag, dus vóór 21 juni. Tot de langste dag groeit de beukenhaag vrij snel, dus wanneer je al vroeg snoeit, bestaat de kans dat de haag al snel weer minder strak oogt en je drie keer per seizoen aan de slag moet. Niet erg misschien als je een kleine beukenhaag in je tuin hebt staan, maar wel als je hele landgoed omheind wordt door de beukenhaag.

De tweede snoeibeurt van de beukenhaag vindt plaats in oktober. De beukenhaag snoeien in de herfst, zorgt ervoor dat de haag mooi strak de winter ingaat.

De beukenhaag snoeien, zó doe je het wel

Eigenlijk is het snoeien van een beukenhaag heel eenvoudig. Je knipt al het uitlopend schot aan de zijkanten en aan de bovenzijde terug in één strakke lijn. Gebruik hiervoor een handheggenschaar of een elektrische heggenschaar, dat maakt voor het resultaat weinig verschil. Je kunt eventueel een touwtje spannen aan de bovenkant van de haag zodat je mooi recht snoei.

Waar het dan vaak mis gaat bij de beukenhaag snoeien? Veel mensen doen hun best om een loodrechte haag te creëren, maar veel beter is om de haag taps naar boven toe te laten lopen: zorg dat je haag aan de bovenzijde minstens tien centimeter smaller is dan onder. Op deze manier zorg je ervoor dat het zonlicht ook goed onderin kan komen, zo voorkom je dat de haag kaal wordt.

Lees meer  Pas op met besneeuwde bomen

Beukenhaag of haagbeuk?

De Nederlandse namen kunnen wat verwarring oproepen, maar er is wel degelijk een verschil tussen de beukenhaag (Fagus sylvatica) en de haagbeuk (Carpinus betulus). Waar de haagbeuk namelijk zijn bruine blad zo goed als allemaal laat vallen, wordt de beukenhaag niet kaal omdat hij zijn herfstblad vasthoudt tot het nieuwe schot verschijnt. In de zon zal het blad een bronskleurige gloed vertonen, wat warmte toevoegt aan het winterpalet. Na het vlammende herfstkleurenspektakel is het meeste blad inmiddels afgewaaid.

Of je nu een beukenhaag of een haagbeuk kiest, beide soorten worden op dezelfde manier gesnoeid en leveren een bijdrage aan een groene tuin.

Beukenhaag snoeien na het planten

Je kunt een beukenhaag planten als het blad bruin is, van november tot eind maart als het niet vriest. Meestal worden planten uit de volle grond geleverd, met kale wortels. Die mogen absoluut niet uitdrogen, dus kuil ze eventueel in. Graaf een flinke sleuf en meng er compost door of speciale grond verrijkt met mycorrhiza’s. Dat zijn gunstige bodemschimmels, die in symbiose met planten leven en de opname van water en voeding gemakkelijker maken.

Voor een beuk zijn die bodemschimmels onmisbaar, maar ze zitten ook in de aanhangende grond rondom de kluit. Schud de planten dus niet uit, maar laat de wortels met aarde en al in het plantgat zakken. Trap de sleuf dicht en geef de haag water, zodat de wortels goed contact maken met de grond.

Na het planten ga je de beukenhaag snoeien: knip een derde van de toppen terug, zo gaan de planten zich meteen vertakken en ontstaat er een mooie, dichte, bossige haag.

Lees meer  Maak je tuin klaar voor vakantie!