Heesters die in de herfst hun blad laten vallen, hebben een heel andere snoeischema dan wintergroene heesters. In de regel is de snoeiperiode van bladverliezende heesters sterk afhankelijk van de bloeiperiode. Snoei deze heesters echt op het juiste moment, anders loop je het risico dat de heester de bloei een jaartje overslaat en dat zou zonde zijn.

Bloei in voorjaar & zomer

Voor bladverliezende heesters die in het voorjaar bloeien zoals ribes en forsythia, en alle andere heesters die vóór de langste dag bloeien, is de beste snoeitijd direct na de bloei. Dan heeft de plant voldoende tijd om nieuwe bloeitakken voor volgend jaar te vormen. Deze snoeiwijze kun je niet toepassen op voorjaarsbloeiende heesters die nog een nabloei geven of juist bessen of mooie zaden vormen. Door na de bloei te snoeien, haal je deze najaarsjuweeltjes weg. Dit geldt voor planten als cotoneaster en sommige Berberis- en Viburnum-soorten. In principe hoef je deze planten niet te snoeien, maar haal aan het eind van de winter wel zieke en dode takken weg.

Bloei in herfst & winter

Bladverliezende heesters die eind zomer en in de herfst bloeien en heesters die de volgende winter bloeien, moet je begin voorjaar snoeien. Ze bloeien op hout dat in één seizoen gegroeid is; daarom moet de plant in het voorjaar en in de zomer zoveel mogelijk takken vormen om zo rijk mogelijk te bloeien. In de zomer bloeit onder andere vlinderstruik, terwijl het meloenboompje (Chimonanthus praecox) al in januari of februari bloeit.

Japanse kornoelje herfst

Gekleurde takken

De gekleurde takken van sommige kornoeljes vormen een mooi winterbeeld. Om de takken van bijvoorbeeld de rode kornoelje (Cornus alba) zo mooi rood te houden, snoei je in maart, of als de bladeren net uit gaan lopen, alle takken bijna tot op de grond toe af. Op dezelfde manier snoei je andere kornoeljes met gekleurde takken zoals Cornus sanguinea ’Midwinter Fire’ en C. stolonifera ’Flaviramea’.

Lees meer  Genieten van je tuin

Tweede leven voor bladverliezende heesters

Net als bij bladhoudende heesters kun je ook bij bladverliezende heesters verjongingssnoei toepassen. Dit doe je door oude en te groot geworden heesters heel drastisch te snoeien.

Een krachtig groeiende heester kun je tot 30 cm van de grond afknippen. De struik zal zich snel herstellen en uitlopen met mooie, nieuwe scheuten. Je kunt er ook voor kiezen om in twee stappen te snoeien. Het ene jaar knip je de helft van de takken zo dicht mogelijk bij de grond af, maar wel net boven een goede knop zodat de heester daar kan uitlopen. Kies je te snoeien takken zorgvuldig uit en zorg voor een goede spreiding. Knip dus niet alle takken aan één kant van de heester af. Zo blijft je struik er mooi uitzien. Het volgende jaar zijn de overgebleven takken aan de beurt.

Tip: Heesters die bijna onafgebroken bloeien zoals Fuchsia magellanica en sommige Hypericum-soorten mag je aan het eind van de winter snoeien.

Tuinklusjes snoeien

Bladverliezende heesters in pot vaker snoeien

Over het algemeen kun je heesters in potten op dezelfde wijze snoeien als heesters in de vollegrond. Je moet alleen rekening houden met de beperkte ruimte die voor de wortels beschikbaar is. De meeste planten in een pot moeten niet te groot worden, ze zullen dus wat vaker gesnoeid moeten worden. Je snoeit in dit geval dus niet om de groei te stimuleren, maar om de groei af te remmen. Planten in potten reageren goed op wortelsnoei. Haal de kluit uit de pot, schud zoveel mogelijk grond van de wortels af en knip de wortels tot ongeveer de helft af. Zorg ervoor dat je de overgebleven wortels zo min mogelijk beschadigt. Plant de kluit vervolgens in verse potgrond. De heester kan verder op dezelfde manier gesnoeid worden als een heester in de vollegrond. Verwijder echter een aantal takken helemaal om een mooie open vorm te creëren.

Lees meer  Hulst: tuinplant van de maand november

Dit artikel is eerder verschenen in Tuinseizoen oktober 2018. Bestel hier jouw exemplaar.