Blauw is de meest verfrissende én kalmerende kleur. Vandaar dat we in de zomer juist zo genieten van de prachtige blauwe bloemen in onze tuinen.

Blauwe bloemen voor rust, ontspanning en verfrissing
Blauw wordt gezien als kleur van vertrouwen en integriteit, maar ook van status en betrouwbaarheid. En op hete zomerdagen werkt alleen al het zien van deze kleur verkoelend en verfrissend.

ridderspoor
Mooie blauwe bloemen
Blauwe bloemen zijn er genoeg, denk aan de hoge blauwe riddersporen in tinten van licht- tot diep donkerblauw, of de lieflijke bloempjes van het vergeet-me-nietje. Hieronder zetten we nog meer blauwe bloemen voor je op een rij!

salie
1. Salie
De azuurblauwe bloemen van Salvia azurea vormen van augustus tot oktober een decoratieve bijenweide.

2. Vlinderstruik
Nauwelijks een andere struik heeft op vlinders zo’n aantrekkingskracht als de vlinderstruik (Buddleja davidii).

vlinderstruik
3. Lange ereprijs
Links Lange aarvormige trossen zijn het kenmerk van de lange ereprijs (Veronica longifolia) en bijen zijn er dol op!

blauwe bloemen4. Blauwe spirea 
De blauwe spirea of baardbloem (Caryopteris x clandonensis) is een goede bijenlokker – de cultivar ’Summer Sorbet’ met geelgerand blad is heel mooi. Hij staat graag op een beschutte en zonnige plek. Hij is niet volledig winterhard, dus dek hem bij vorst beter maar af.

honingbes5. Honingbes 
De blauwe besjes van de honingbes (Lonicera caerulea var. kamtschatica) hebben een frisse, zoetzure smaak.

slangentongen
6. Slangentongen
Het slangenkruid (Echium vulgare) lokt ons met zijn verschillende nuances van blauw. Deze plant, die het op bijna iedere kalkhoudende grond doet, ontleent zijn naam aan het Griekse woord echis, dat slang betekent. Hij bloeit van mei tot en met september. Slangenkruid is een waardplant voor verschillende soorten vlinders en wordt bestoven door honingbijen, wilde bijen en hommels.

Lees meer  Vrolijke winterakonieten

lavendel
7. Lavendel
Lavendel is met zijn donkerpaars-blauwe bloeiaren en compacte groei zeer geschikt om in de tuin een klein geurhoekje mee in te richten.

blauwe hortensia

8. Hortensia
En dan zijn er nog de blauwe bloemen die soms het jaar erop ineens richting roze gaan: die van de boerenhortensia, Hydrangea macrophylla.

Hoe je je hortensia blauw houdt? Klik hier.