In de winter zijn het vooral de vormen van planten die in de tuin de aandacht trekken. Een echte blikvanger is de kronkelhazelaar (Corylus avellana ’Contorta’) met zijn gedraaide takken en twijgen.

Bloemisten hadden de artistieke kwaliteiten van de kronkelhazelaar al lang ontdekt maar inmiddels wordt Corylus avellana ’Contorta’ in tuinen ook veel aangeplant.

Hij wordt uiteindelijk zo’n 2 tot 3 meter hoog en breed en is dus misschien niet de eerste keus voor een kleine tuin, maar hij groeit niet erg hard en kan bovendien goed gesnoeid worden. De struik draagt in februari-maart mooie lange katjes, waaruit zich in de loop van de zomer kleine hazelnoten vormen. Je kunt ze eten, net als gewone hazelnoten, maar ze zijn nogal klein.

De kronkelhazelaar staat het liefst op een zonnige of licht beschaduwde plek in elke niet te zware grond. Je moet wel de wilde scheuten in de gaten houden die vanuit de wortels omhoog groeien. Haal die zo snel mogelijk weg want die vormen geen gekronkelde maar gewone rechte takken.

Lees meer  Borderonderhoud in juni