Het komt weleens voor dat het noorden van Nederland bedekt wordt met een dikke laag ijzel, terwijl in het zuiden al narcissen in bloei staan. Deze tegenstelling laat zien hoe grillig het Nederlandse weer kan zijn – en wat dat betekent voor je tuin.

Wat is ijzel?

IJzel ontstaat wanneer regen op een bevroren ondergrond terechtkomt en direct bevriest. Het resultaat: een verraderlijke, gladde ijslaag die niet alleen gevaarlijk is voor mensen, maar ook voor planten.

Schade door ijzel in de tuin

IJzel legt een koude, zware laag over je tuin heen. Takken kunnen afbreken door het gewicht en planten die groen blijven in de winter – zoals Toscaanse jasmijn of camelia – kunnen uitdrogen omdat ze geen vocht uit de bevroren grond kunnen halen.

Ijzel bij plant

Wat kun je doen?

  • Bescherm planten met jute, vliesdoek of rietmatten

  • Verwijder sneeuw voorzichtig met een bezem, vooral van struiken en buxus

  • Loop niet op bevroren gras – het beschadigt snel

  • Maak een wak in de vijver met een pan heet water (niet hakken!)

Narcis in de tuin in de winter

Narcissen kunnen tegen kou

Narcissen zijn sterke bollen die weinig last hebben van kou of ijzel. Sommige soorten – zoals ‘February Gold’ – bloeien al in januari of februari. Een koudeprikkel is zelfs nodig om ze te laten bloeien.

Zo plant je narcissen

  • wanneer: tussen september en november

  • waar: zonnige plek of halfschaduw

  • hoe diep: tweemaal de hoogte van de bol

  • welke grond: goed doorlatend en vruchtbaar

Bloembollen in pot? Extra opletten bij ijzel

Bollen in potten zijn gevoeliger voor vorst en ijzel dan bollen in de volle grond. De potgrond bevriest sneller en potten kunnen barsten door uitzettend ijs. Zet bloembollen in potten daarom op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen een muur of onder een afdak. Je kunt de pot ook tijdelijk inpakken met noppenfolie of jute voor extra bescherming.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *