Deze maand draait het allemaal om hitte. Ga liggen op het gras en je voelt de warmte tot diep in de grond. Kijk om je heen en je zult zien dat de meeste planten vlammen van de kleuren. De vogels doen het nu rustiger aan dan in de lente en de zon schijnt fel op ons en op de tuin. Het is een maand om de teugels te laten vieren.

In Bloem & Plant augustus:

Kinderdromen komen uit
Jarenlang droomden Leen en Christophe Vermeire van wat groen bij hun stadshuis. Tot hun wens eindelijk in vervulling ging en hun betonnen binnenplaatsje een echte tuin werd. Nu zwemmen ze tussen de betonnen pijlers van een afbraakpand. Hun drie kinderen zijn in de wolken.

Aanraders van kwekers: Plantenkwekerij Jan Spruyt-van der Jeugd
De kwekerij van Jan Spruyt in Buggenhout (B) staat bekend om zijn enorme sortiment vaste planten. Sinds enkele jaren is dit gerenommeerde bedrijf gespecialiseerd in prairieplanten en – tuinen. Zoon Nik – al 15 jaar werkzaam in het bedrijf – is erg enthousiast over dit type beplanting dat natuurlijk oogt en weinig onderhoud vraagt.

Alle zaden verzamelen!
Borders vullen met planten zonder de bank te beroven? Dat kan, zegt de Engelse tuinexpert Carol Klein, met slechts een mespunt zaden, die ze nu verzamelt.

Overlevingsgids voor planten in pot
Matthew Wilson weet hoe je jouw potplanten de zomer doorloodst, terwijl je vakantie viert.

Gemeenschappelijke border in plaats van hagen
Een afscheiding op de erfgrens van twee tuinen is op verschillende manieren te maken. Vaak wordt er een hek, schutting of haag geplaatst, om aan te geven wat ‘mijn en dijn’ is. Tuinontwerpster Mariëtte Klay laat zien dat dit ook anders kan. Zij ontwierp voor Helen Benoist en haar buren een gemeenschappelijke border, midden door de erfgrens

Lees meer  Bloem & Plant november 2012

Geel in de tuin
Geel is een opvallende kleur die warm en zonnig oogt. Gele bloemen en accessoires geven een vrolijk accent aan de tuin, zelfs bij somber weer, en zijn makkelijk met andere kleuren te combineren. Waarom maak je niet eens een border of tuingedeelte in geeltinten? Om de hele zomer blij van te worden.

Tuinieren voor de bij
De bij is in nood en dat is slecht nieuws. Zonder bijen geen bestuiving en zonder bestuiving geen vruchten. Bijen hebben het zo slecht door de Varoa-mijt waardoor vele volkeren zijn vernietigd. Bovendien is ons landschap zo drastisch veranderd dat de bijen daar te weinig voedsel vinden. Gelukkig is daar wel iets aan te doen, te beginnen bij onze eigen tuin.

Moderne tuin vol bloemen
Een eigentijdse tuin met een zee aan bloemen, kan dat? Bij tuinontwerper Theo Thijssen wél. Voor zijn nieuwe, onder architectuur gebouwde woning in Gemert onwierp hij, samen met tuinontwerper Robert Zijlstra, een tuin waarin strak en weelderig perfect met elkaar zijn gecombineerd.

Verder in Bloem & Plant augustus:
Praktische tips voor de (moes)tuin en vijver
Mensen met passie: Jan Huiberts
Rozengeur voor iedereen
Het tuingevoel van…Ingrid van der Zijden
Snoeitijd voor frambozen en bessen
Meer seizoenen mooi: Ruwe smele (Deschampsia cespitosa)

Wil je dit nummer bestellen? Stuur dan een e-mail met je gegevens naar abo.bp@vipmedia.nl