Bloem & Plant augustus 2014

De tuin in augustus
Augustus is de oogstmaand; het woord ‘oogsten’ is een verbastering van ‘augustus’. Op het land wordt het graan geoogst en rijpe vruchten zijn er nu in overvloed, zoals kersen, bramen, pruimen en – vanaf de tweede helft van de maand – druiven en appels. Ook in de siertuin valt er flink te oogsten.

De Lavandee, heerlijke dwaaltuin zónder lavendel
Het gebeurt niet vaak dat je meteen weer door een tuin wilt wandelen, wanneer je er net uren hebt doorgebracht. Maar in de Lavendee vallen zoveel hoekjes en bijzondere planten te ontdekken, dat je er gewoon niet op uitgekeken raakt.

Eigentijdse renaissancetuin
Op de Chelsea Flower Show sprong één showtuin direct in het oog door zijn rust en eenvoud, namelijk de renaissancetuinen en de villatuinen rondom de Noord-Italiaanse meren. Het resultaat is een elegant, eigentijds ontwerp met een enigszins Italiaanse sfeer.

Weg van cottageplanten
Het liefst creëert  tuinontwerper/kweker Joukje kleurige borders zoals in Engelse cottage tuinen. Samen met haar partner runt ze kwekerij De Rode Pimpernel in Roden. Hét adres voor mensen die een cottagetuin willen.

Tuinieren met licht
Dat licht belangrijk is voor de tuin is een open deur. Planten hebben immers licht nodig om te groeien. De vraag wat licht met de kleur van planten en bloemen doet, houdt ons echter veel minder bezig. En dat terwijl licht en kleur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Abrikozen en pruimen
De groentewinkels liggen vol met sappige abrikozen en pruimen. Heerlijk, al dat zoete zomerfruit dat je zo uit de hand kunt eten maar dat het ook prima doet in taarten en toetjes. Nog leuker wordt het als je dat fruit van je eigen boom kunt plukken.

Lees meer  Tuinseizoen september 2015

Agastache, stevige langbloeier
Als de strak opgaande bloeiaren van de dropplant (Agastache) in juli verschijnen, trekken ze meteen de aandacht. Bekend is Agastache ’Blue Fortune’ met violetblauwe bloemen, maar er zijn ook cultivars met oranje en roze bloemen. Onmisbaar in de border vanwege de lange bloei.

Help mijn clematis is ziek! en andere tuinvragen
Tuinieren gaat niet altijd over rozen! Zet je tuinvraag gerust op onze internetsite www.tuinseizoen.com of ga naar onze facebookpagina: www.facebook.com/bloemplant voor advies van andere tuinliefhebbers.

Verder in Bloem & Plant:
– Groene agenda
– Hier worden wij blij van!
– Post van lezers
– Column Laurence
– Praktisch moestuin en siertuin
– Puzzel

Bloem & Plant augustus 2014

Bloem & Plant augustus ligt vanaf 24 juli in de winkel en is hier te bestellen!