Bloem & Plant februari:

De tuin in februari
De tuin ontwaakt. Zo vanzelfsprekend als we de manshoge planten en uitbundigheid van de zomer vinden, zo blij worden we nu van de eerste, bescheiden tekenen van leven. De  allervroegste bloeiers zijn meestal bol- en knolgewasjes. De sneeuwklokjes bijten hierbij de spits af.

Vorstelijke tuinen in oude glorie hersteld
Na een ingrijpende restauratie zijn de Boventuin, de Konings- en de Koninginnentuin en een deel van de Benedentuin van Paleis Het Loo in Apeldoorn in hun oude luister hersteld en kun je die tuinen bewonderen zoals ze er in de 17e eeuw uitzagen. Hans Clauzing nam voor ons een kijkje.

Tijd voor een frisse lentelook!
Nu de dagen langer worden, kijkt iedereen reikhalzend uit naar de lente. En ondanks dat het buiten nog best guur en koud kan zijn, kun je met bloeiende bolletjes, primula’s en viooltjes al vroeg in het jaar een frisse lentelook creëren, waar je op en top vrolijk van wordt!

Snoeien in de winter
De winter is een goede tijd om veel voorkomende snoeiklusjes uit voeren. Zo kun je de meeste bladverliezende heesters en bomen snoeien, blauweregen terugknippen voor een rijkere bloei en eind februari winterkornoeljes afknippen, zodat ze weer nieuwe takken vormen voor volgend jaar.

Wintergroene snoeivormen als basis
Bij de entree van Hoof’s Hof is het duidelijk dat hier echte liefhebbers tuinieren. Een prachtige bestrating, strak geschoren hagen, decoratieve potten en fraaie klassieke tuinornamenten. Tuinontwerpers Jan en Lut Vanhoof hebben hier een romantische ‘hof’ gecreëerd. Hier is een volledige harmonie te zien tussen tuin, huis en bewoners.

Lees meer  Tuinseizoen april 2016

Kleur je tuin!
Ben je het ook zo zat? Die grauwe, koude en natte dagen? Tijd voor een beetje kleur. Februari is een prima maand om de kwast te pakken en je tuinhek, tuinmuur of dat kale bankje een kleurtje te geven. Of kijk vast uit naar accessoires en planten in pimpelpaars en vuurrood, zodat het deze zomer iedere dag een feestje is in je tuin!

Liefde voor Galanthus
Nadat Cathy Portier in 2005 de alpenplantenkwekerij in Brugge van haar vader overnam, breidde ze die uit met een bijzondere collectie sneeuwklokjes. Deze tere lenteboden vertonen namelijk zoveel variatie, dat ze haar hart gestolen hadden! Inmiddels kweekt ze zo’n 300 verschillende sneeuwklokjes, waaronder twee eigen selecties.

Edgeworthia chrysantha, bedwelmende winterbloeier
Edgeworthia chrysantha is een groot deel van het jaar een kale en weinig aantrekkelijke struik. Zijn moment van glorie komt met de verrukkelijke bloei! Het is een gemakkelijke plant uit de categorie ‘net-wel-net-niet’-winterhard, maar dat is zeker geen reden om deze winterbloeier niet zelf te proberen.

Lentebode narcis
De narcis is een van de belangrijkste voorjaarsbloemen: gele en witte narcissen kondigen de lente aan in de tuin. Dit bolgewas is geschikt om allerlei beplantingen mee op te fleuren in de lente.

Kleine tuin met grote belevingswaarde
Op haar 39e  besloot Bernadette den Bieman om een nieuwe carrière te beginnen: als tuinontwerper. In haar tuinen speelt beleving en privacy een grote rol, terwijl strakke kaders houvast bieden waarbinnen de beplanting juist wat losser mag. Haar eigen tuin, die we hier laten zien, is volgens datzelfde principe opgebouwd.

Lees meer  Bloem & Plant juli 2012