De lange, winterse avonden van januari zijn uitstekend geschikt voor het maken van tuinplannen voor het nieuwe seizoen. Maak bijvoorbeeld eens een bloeikalender van je tuin, zodat je precies ziet wanneer je tuin nog wel wat extra kleur kan gebruiken. Wie buiten aan de slag wil, kan de fruitbomen snoeien of pak de fotocamera en leg de eerste sneeuwklokjes of de bloeiende toverhazelaar vast!

In Bloem & Plant januari

Op zijn Japans
Achter een twee-onder-een-kap woning in het Twentse Rijssen ligt de Entoshof, de prachtige Japanse tuin van Arjan Baan. De 100 m² grote tuin is aangelegd in de Kaiyu-shiki-teien stijl wat staat voor een parkachtige landschapstuin. Compleet met koivijver, prieel en Japans wachthuisje.

Winterbloeiers in warme kleuren
Sommige planten bloeien midden in de winter, zoals de toverhazelaar en de winterjasmijn. Een formidabele prestatie, waarmee ze de tuin in de donkerste maanden van het jaar geweldig opfleuren. Veel winterbloeiers geuren bovendien heerlijk, wat ze helemaal onweerstaanbaar maakt!

De lente komt eraan
Deze maand dienen de allervroegste lentebodes dienen zich al aan. Carol Klein laat zien hoe we die zo mooi mogelijk kunnen combineren.

Planten maken de gravel garden
De gravel garden of grindtuin is de laatste tijd heel populair geworden, zeker in Engeland waar in droge perioden een sproeiverbod geldt. Dit type tuin is een mooie oplossing voor tuinen op droge grond, waar ‘gewone’ borderplanten niet goed groeien en het gazon in de zomer bruin wordt. De natuurlijke groeiplaats van de planten is het uitgangspunt.

Ruim baan voor plant en dier
Wie met de natuur mee tuiniert, geeft insecten en andere dieren een kans. Alan Titchmarsh onthult hoe hij dankzij natuurlijk tuinieren zijn tuin vrij van plagen houdt. Ook iets voor jou?

Lees meer  Tuinseizoen oktober 2015

Helleborus, wonderschone winterbloeiers
Er zijn maar weinig winterbloeiers met zulke grote, fraai gevormde bloemen als de kerstroos of Helleborus. Zowel plantenliefhebbers als kwekers zijn ‘verslaafd’ geraakt aan deze mooie winterbloeier. Nu er elk jaar nog mooiere planten worden aangeboden, is het verzamelen van kleurige kerstrozen echt een rage.

De moestuin in januari: plannen, vooral plannen!
Vanaf dit nummer krijg je elke maand moestuintips van de bekende Vlaamse groenspecialist Angelo Dorny.

Snijbiet geeft kleur aan de moestuin
De bladgroente die sneller aan populariteit wint dan een gemiddelde popster is zonder twijfel snijbiet. Niet verwonderlijk als je weet dat je ze het hele jaar door kunt zaaien of planten, ze een heleboel kleuren bezitten en het werkelijk uitstekend doen in tal van gerechten. Een topper in de tuin en keuken!

8-Daagse vliegreis met Bloem & Plant naar Ierland
In juni gaan we naar het prachtige gebied rond Dublin en Wicklow. We bezoeken de hoofdstad Dublin met de bekendste universiteit van Ierland en gaan genieten van spectaculaire en indrukwekkende berglandschappen. Uiteraard bezoeken we ook tal van schitterende tuinen en parken. Deze reis wordt zoals altijd begeleid door Will Christiaanse.

Appel- en perenbomen snoeien
Met een simpele knipbeurt breng je de appel- en perenbomen tussen begin december en eind februari alvast in topconditie.

Tuinplezier hartje winter
De winter is het seizoen van kou en korte dagen; veel planten overleven dit alleen door in rust te gaan. Maar over hun dorre staketsels draperen rijp en sneeuw flonkerende guirlandes, zodat de tuin zelfs hartje winter een feestelijk tintje krijgt. De zeldzame laatste vruchten en vroegste bloeiers tonen aan dat het leven zich slechts tijdelijk terugtrekt, om zich op te laden voor een nieuw groeiseizoen.

Lees meer  Bloem & Plant maart 2013

Verder in Bloem & Plant
Praktische tips voor siertuin, moestuin
Groene agenda
Jaarrond een mooie tuin dankzij een bloeikalender
De tuin in januari
Mensen met passie

Bestel hier het januarinummer van Bloem & Plant

test