Bloem & Plant januari nu in de winkel!

De tuin in januari
Wanneer het stevig vriest en de koude lucht zo scherp je neus in komt dat je er traanogen van krijgt, blijf je liever binnen. Maar ook in deze ijzig koude maand zijn er dagen dat je niets liever wilt dan naar buiten gaan. Als we geluk hebben, worden we immers ook weleens getrakteerd op prachtige wintersprookjeslandschappen.

Verrassingen tussen nevel en sneeuw
Het is winter en ijzig koud. Met dikke sokken in mijn laarzen en een enorme sjaal in mijn jas loop ik door de tuin. Bono, een van onze Noorse boskatten, bespiedt me vanachter een pol Miscanthus en rent dan met een vaart, rare bokkensprongen en wendingen makend, voor me uit en spurt met hoge snelheid een vlierstruik in. Het fototoestel heb ik altijd bij me. Zonder mijn camera voel ik me bijna naakt. Fotograferen heeft ook mijn manier van kijken veranderd, intenser gemaakt. En dat is pure winst! Het verdiept mijn leven en maakt dat ik meer geniet. Zeker ook in de winter. Wat is er veel te zien en te ontdekken in onze tuin!

Verleng het tuinseizoen!
Als je rond januari eigenlijk niets liever wilt dan beginnen met tuinieren, is een kasje een heerlijk bezit! Juist omdat de temperatuur achter glas snel oploopt, kun je hier al vroeg in het seizoen aan de slag met zaaien en stekken. Bovendien kun je er kuipplanten in overhouden of bolletjes voortrekken.

Een tuin vol plukbloemen
Een bos bloemen uit de winkel kan eigenlijk niet op tegen een boeket uit eigen tuin. Door zelf wat bloemen te plukken, is het alsof je je tuin naar binnen haalt, om er extra van te kunnen genieten. Een paar bloemen en bladeren in een grote glazen vaas of schaal geven al een prachtig effect. Hoe je zelf de mooiste bloemen kweekt, vertellen we je in dit artikel. De foto’s zijn gemaakt in de sfeervolle Engelse pluktuin Green & Gorgeous van Rachel Siegfried en Jo Stoke.

Lees meer  Tuinseizoen september 2015

Tuinen en natuur van Tenerife en La Gomera
Reis in mei met Bloem & Plant naar de prachtige eilanden Tenerife en La Gomera! Onze ervaren reisleider Will Christiaanse heeft een afwisselend programma langs de mooiste tuinen en parken, dorpjes en overweldigende natuur samengesteld. Uiteraard mogen een bezoek aan het Teide Nationaal Park, de botanische tuin van Puerto de la Cruz en de hoofdstad Santa Cruz niet ontbreken.

De tuinen van Guernsey, Herm en Sark
In juni brengt Bloem & Plant een bezoek aan de Kanaaleilanden Guernsey, Herm en Sark, al jaren een droombestemming van vele lezers! Met reisleider Will Christiaanse bezoeken we de mooiste tuinen met inheemse, exotische en subtropische planten, prachtige rozentuinen en een victoriaanse bloementuin en verder sfeervolle huizen en prachtige kusten.

Bijzondere planten en noviteiten
Dankzij het grote en bijzondere plantenaanbod zijn de Tuindagen van Beervelde een mekka voor plantenliefhebbers. Bij fijnkwekers vind je er talloze onbekende planten en noviteiten. Tijdens de herfsteditie 2013 maakten we een selectie en vroegen de kwekers wat de door hen gekozen planten zo bijzonder maakt.

Bescheiden Bergenia
Bergenia is geen uitbundige bloeier, maar het glanzende wintergroene blad maakt veel goed. Partijen die uit zaad vermeerderd zijn, groeien en bloeien vaak slecht. Negatieve ervaringen uit het verleden hebben Bergenia hierdoor een slechte naam bezorgd. Vergeet dit, kies een goede cultivar en je kunt Bergenia voor elke standplaats gebruiken.

Houd je tuin interessant; kies voor contrast
Veel mensen vinden het maken van een beplantingsplan best lastig, daarom vroegen we tuinontwerper Frank Stegers waar hij als beplantingsspecialist allemaal rekening mee houdt.

Lees meer  Tuinseizoen juni

Groen mág weer!
In de tuintrends van 2014, vastgesteld door Tuinbranche Nederland, kun  je drie grote trends onderscheiden: de nostalgische trend waarbij we teruggrijpen naar de rijkdom van de Gouden Eeuw, de trend die ‘Twisted Garden’ wordt  genoemd en juist strakke tuinen laat zien met verrassende vormen en materialen, en ten slotte de ‘Biotope Garden’ een natuurlijke tuintrend met veel ruimte voor planten en dieren.

Wat eten we vandaag?
Wat doe je als je slaplantjes elk jaar opgegeten worden door de slakken? Waar zet je een vierkante meterbak neer? Hoe kweek je zelf pepers? Moet ik mijn bessenstruiken na de oogst snoeien? Prangende vragen voor beginnende én voor gevorderde moestuiniers waarop we op de volgende pagina’s een antwoord geven.

Een bostuin vol dieren; ik kan hier de hele dag naar buiten kijken
In de bostuin van Marijke en Fred Starrenburg wemelt het van de dieren! Met haar camera binnen handbereik maakt Marijke de prachtigste foto’s van alles wat er rondom hun bungalow leeft, zodat iedereen van hun aardse paradijsje kan meegenieten.