De tuin in juli

In juli valt er statistisch gezien heel wat meer regen dan in de droge maanden mei en juni. Als het weer deze maand niet teveel afwijkt van het langjarig gemiddelde, betekent  dat dat we een aantal zomerbuitjes zullen krijgen. Alhoewel we er zelf meestal niet zo op zitten te wachten, kan de tuin die regen – juist nu – heel goed gebruiken. De planten zitten volop in het blad en verdampen veel. Een fikse regenbui doet dan wonderen. Slaphangend blad wordt weer weelderig en de planten kunnen weer frisse energie steken in de vorming van nieuwe bloemknoppen. Maak je maar op voor een nieuwe bloei-explosie.

Van low budgettuin tot verzamellaarstuin
De tuin van Joël en Rosane De Coster is een echte cottagetuin, vol bloemen en met een moestuin en wat kleinvee. De eigenhandig aangelegde tuin werd vroeger vooral gevuld met gekregen en gevonden materiaal, maar is inmiddels een verzamelaarstuin geworden. Joël is bovendien een enthousiaste hobbyimker, die zijn liefde voor de bijen doorgeeft aan zijn kleinzoon.

Biologische snijbloemen bij kwekerij Bloemrijk
Tussen de glooiende velden van Wageningen ligt kwekerij Bloemrijk, waar Margriet Vreeken en Martin Heutink een kleurrijke verscheidenheid aan snijbloemen telen. Puur biologisch, dus zónder gif, kunstmest of gasgestookte kas. Er hoort ook een prachtige pluktuin bij, waar je tussen de mooiste bloemen je eigen boeket mag plukken.

Heerlijk hoogzomer
In juli is het meestal mooi, standvastig zomerweer. Tuinieren is deze maand pure ontspanning, met kleine klusjes als bloemen uitknippen en planten aanbinden. Daarnaast kun je nu ook tweejarigen zaaien, zoals damastbloem en stokrozen. Leuk om ook eens te proberen!

Lees meer  Tuinseizoen januari/februari 2016

Dorst!
Meestal is het hollen of stilstaan met onze zomers. Of het is veel te nat en zie je op het televisiejournaal boeren moeizaam over zompige aardappelvelden soppen of het is veel te droog en wordt er ingezoomd op gewassen die staan te verpieteren onder de brandende zon. Water is van levensbelang voor de tuin: maar geef niet te veel en ook niet te weinig…

Passie voor pepers
Hoe kook je écht Mexicaans als je in Nederland de goede pepers niet kunt vinden? Heel eenvoudig: je gaat ze gewoon zelf kweken. Deze praktische overweging betekende zo’n 25 jaar geleden de start van de pepertuin Pari-Daeza van Dick Vonhof in Loenen. En de passie voor pepers bleef, al die jaren.

Lavendel, het blauwe goud
Lavendel is vanwege de rijke bloei, het decoratieve grijsgroene blad en de heerlijke geur geliefd als tuinplant en in openbaar groen. Lavandula angustifolia ’Munstead’ lijkt vanwege zijn veelvuldige aanplant soms wel de enige bekende lavendel te zijn, terwijl het sortiment juist zeer uitgebreid is. Tijd om te kijken naar de beste cultivars.

De romantische tuin van een nuchtere Groningse
Je kunt veel van de Groningse tuinontwerpster Els de Boer zeggen, maar niet dat ze onnodig bescheiden zou zijn. Ze neemt geen blad voor de mond en weet wat ze waard is, en dat weerspiegelt zich in de titel van het boek dat ze in 2010 over haar tuin schreef: Tuinieren op niveau. Tegelijkertijd is die titel een ironisch grapje, want dat niveau slaat ook op de markante hoogteverschillen in haar tuin, die is gelegen op het zeer platte Groningse land.

Lees meer  Bloem & Plant mei 2014

Gratis geraniums
Pelargoniums, buxus, clematis maar ook fruitstruiken als aalbessen kun je in de zomer heel gemakkelijk zelf stekken.

Vakantiesfeer in eigen tuin
Het hele jaar in  zonnige, zuidelijke sferen vertoeven, wie wil dat nu niet? Met een beetje creativiteit kun je je tuin om (laten) toveren in een heerlijke mediterraan oord. Wil je een Griekse, Toscaanse of Marokkaanse sfeer? Of liever een eigentijdse tuin met een lichte, luchtige en zorgeloze uitstraling? De drie tuinen in dit artikel hebben allemaal een mediterrane sfeer maar zijn totaal verschillend.

9x zomerse planten, boordevol nectar
Wie het nieuws een beetje heeft gevolgd, weet dat de bij het moeilijk heeft. En we kunnen niet zonder dit zonnige zoemertje dat voor de bestuiving zorgt. Daarom een top negen van zomerse nectarplanten.

Een kwekerij in een tuin
Soms kom je op een plek die zó sfeervol en gevarieerd is dat je er ogen tekort komt. Zo’n plek is de kwekerij van Guy Vervoort in het Vlaamse Kapellen. Deze kwekerij is méér dan een plek waar planten worden vermeerderd. Dit idyllische oord is een ‘een tuin in een kwekerij en een kwekerij in een tuin’ zoals plantenkenner en auteur Ivo Pauwels het ooit zo mooi verwoordde. Ook het sortiment vaste planten is om van te smullen.

Bloem & Plant juli 2014 ligt vanaf 19 juni in de winkel en is ook hier te bestellen!