Dit is de maand voor picknicks, met een kleed op de grond en flessen met of zonder bubbels die koelen in een naburige vijver. Het hoeft allemaal niet groots en meeslepend – lunch op je eigen grasveld is een simpel maar intens genot, vooral omdat je dichtbij huis bent als het weer omslaat. Onkruid? Daar laten we ons niet door afleiden. We genieten van het moment.

In Bloem & Plant juli:

De zomertuin van villa Winterrust
Aan de rand van Noordwijk-Binnen bewoont Clara Brands met haar man Wim de helft van haar ouderlijk huis, villa Winterrust. De tuin bestaat uit verschillende kamers en vormt met zijn vele (klim)rozen, eenjarigen en vaste planten en de bouwwerken van Wim een romantisch geheel.

Mooie moestuin
De bekende Engelse tuinontwerpster Bunny Guinness geeft met deze tuin, die ze voor de Chelsea Flower Show ontwierp, een eigentijdse kijk op de moestuin. Het ontwerp bewijst dat een tuin waar je uit kunt eten ook mooi kan zijn.

Tuinjournaal
Of ik nu wel of niet zelf op pad ga, juli geeft me altijd zo’n heerlijk vakantiegevoel! De voorjaarsdrukte in de tuin is voorbij en nu is het vooral genieten geblazen. Van de lange avonden, eten in de tuin en zien hoe de tuin zich ontwikkelt. Het is bijna jammer dat we juist nu op vakantie gaan…

Kleur in de tuin – Blauw
Tuinen met een accentkleur ogen vaak een stuk rustiger dan tuinen waarin allerlei kleuren door elkaar staan. Bedenk, voor je een accentkleur kiest, wel dat kleur heel bepalend is voor de sfeer in jouw tuin. Zo wordt blauw gerekend tot de koele kleuren, maar misschien kunt je in deze zomermaanden wel wat koelte gebruiken.

Lees meer  Bloem & Plant september 2012

Droge zandgrond? Geen probleem!
Wie op droge zandgrond tuiniert, weet hoe moeilijk dat kan zijn. Veel planten hebben te lijden van het tekort aan vocht en voeding, en vooral in droge zomers is dat goed te zien. In plaats van weelderige borders staat er dan een verzameling iele, slaphangende planten. Maar volgens kweker Hans Kramer kan het ook anders. Grondverbetering is belangrijk maar ook ‘de juiste plant op de juiste plek’.

Uit de pluktuik: 3 variaties met één basisboeket
Een eigen pluktuin is voor veel mensen een droom. Een zelfgeplukt boeket, dáár kan geen bloemistenbos tegenop! Met slechts elf verschillende bloemen maakten we vier heel verschillende boeketten. Alle soorten kun je gewoon in de border planten, zodat je er niet eens een speciale plukhoek voor nodig hebt.

Familiefeestje
De Malva-familie heeft veel moois te bieden. Deze keer zetten we de Malva-familie in het zonnetje. Hier horen niet alleen nutsgewassen als katoen en okra bij, maar ook onovertroffen sierplanten zoals de uitbundige bloeiende Lavatera, de schitterende tuinhibiscus en de statige stokroos.

Tem de natuur
In juli is de tuin op zijn weelderigst, maar voor je het weet wordt het een chaos. Grijp nu in, adviseert Carol Klein, en stop de verwildering.

Verder in Bloem & Plant juli:
De mooiste tuingeraniums
Het tuingevoel van… Maria van der Molen
Meer seizoenen mooi: Dropplant (Agastache)
Mensen met passie: Evelien De Mey
Tijd om fruitbomen te snoeien

Wil je dit nummer bestellen? Stuur dan een e-mail met je gegevens naar abo.bp@vipmedia.nl