De tuin in juli
In juli zijn er weinig échte tuinklussen. Op het gazon na, dat ’s zomers wekelijks gemaaid moet worden, is er weinig dat aandacht vereist. De borders zijn nu zo dichtgegroeid dat onkruid er nauwelijks nog tussendoor groeit. Maar als je druk wilt zijn in de tuin, kan dat natuurlijk best. Er zijn altijd wel uitgebloeide bloemen die je kunt wegknippen, slungelige planten om aan te binden of haagjes of heesters die wel een lichte snoeibeurt kunnen gebruiken. Maar als je even geen zin hebt, kun je die eindeloos lange, zwoele zomerdagen ook benutten om gewoon eens vanuit je luie tuinstoel van de tuin te genieten. Nu kán het!

Bruisende plek rond oude tuinmanswoning
Samen met een grote groep vrijwilligers wisten Mariëlle Kempen en haar partner Egbert de vervallen tuinen van landgoed de Lage Oorsprong nieuw leven in te blazen. Inmiddels vormt de tuin ook het groene decor voor kunstexposities en uitvoeringen, waardoor een bruisende plek ontstond voor jong en oud!

Van kruiden tot kruidenolie
Met een mix van kruiden maak je zelf de lekkerste kruidenolie, helemaal naar eigen smaak. Anjo Kan verzamelde diverse kruiden en voegde er voor een beetje pit een rode peper aan toe.

Idyllische plek voor een zomers uitstapje
In de zomermaanden is een bezoek aan kwekerij De Hessenhof de moeite meer dan waard. Deze heerlijke plek even buiten Ede is een lust voor het oog, vooral als de zomerbloeiers in de moerplantenbedden volop bloeien. Bovendien staan in juli-augustus de verkoopbedden vol met nieuw gekweekte planten. Als je nog nieuwe aanwinsten voor je tuin zoekt, is dit de beste tijd voor een kwekerijbezoek!

Lees meer  Mediterrane tuinen en cultuur in één reis: beleef het in Zuid-Spanje 17 t/m 24 april

Knoflook, eenvoudig lekker
Knoflook (Allium sativum) is een veelgevraagd gewas dat als smaakmaker uit vele gerechten niet meer weg te denken valt. 
De tenen kunnen vanaf september de grond in om het jaar nadien geoogst te worden. Het is een typisch bolgewas dat naast de ui en sjalot nog heel wat andere verwanten kent. Allium doet het dus werkelijk uitstekend in de moestuin. Een terechte vierde plaats in mijn top 5!

Maak van je tuin een bijenparadijsje
Niet alleen honingbijen hebben het de laatste jaren moeilijk maar ook solitaire bijen. Je kunt ze helpen door een grote variatie aan (bijen)planten in je tuin en door op een zonnige plek een insectenhotel op te hangen. En zo’n hotel is makkelijk zelf te maken!

Het Groentenparadijs van Manja Visser
Manja Visser heeft een volkstuin in Amsterdam waar ze haar eigen groente en fruit kweekt. Sinds ze de moestuin heeft, is ze veel creatiever gaan koken. Dat heeft zijn weerslag gevonden in het boek Het Groentenparadijs dat ze samen met fotograaf Marcel van Driel maakte. Het Groentenparadijs is vooral een culinair boek, maar met praktische moestuin informatie en hier en daar een tip van opa!

Emma’s Hof, een tuin voor de hele buurt
Een duurzame tuin voor jong en oud waar buurtbewoners elkaar ontmoeten en kinderen heerlijk kunnen spelen in een natuurlijke omgeving. Dat was wat Stichting Emma’s Hof voor ogen had toen ze in het Haagse Regentessekwartier een buurttuin wilden realiseren. De tuin werd aangelegd door hoveniersbedrijf Multi-Tuin en Landschap die met dit project de prijs Tuin van het Jaar 2013 won.

Lees meer  Bloem & Plant juni 2014

Eenjarigen in de zomertuin
Eenjarigen zijn ongelooflijk rijke bloeiers, die je tuin de hele zomer extra kleur kunnen geven. Plant ze niet alleen in potten en bakken, maar gebruik ze ook in je border of pluk er prachtige boeketten van.

Kleurrijke zomerbollen
Met zomerbollen kun je prachtige potten beplanten, maar ook kleurrijke tafereeltjes in je border creëren. Of je nu van felle kleuren houdt of liever ton sur ton tuiniert, met hun ongeëvenaarde vormen- en kleurenrijkdom geven zomerbollen je tuin een geweldige opkikker!

Geniet van de zomertuin!
Het is zomer! Tijd om volop van de tuin te genieten. Wat is het heerlijk om nu buiten te zijn! De bomen staan vol in blad, de kuipplanten bloeien op het terras en de tuinstoelen staan permanent buiten. Nu zie je ook goed waar je tuin nog wel een oppepper kan gebruiken. Misschien ben je toe aan ander tuinmeubilair of wil je een saai hoekje opvrolijken? Wij verzamelden inspirerende ideeën voor de zomertuin.

Lupine – gewoon en toch bijzonder
Een halve eeuw geleden waren lupines zeer populaire tuinplanten, maar zo’n twintig jaar geleden raakten ze helaas uit de gratie. Inmiddels is deze kleurrijke borderplant weer aan een comeback begonnen. Wil je ze ook in je tuin, is het wel belangrijk dat je ze de juiste standplaats geeft.

 En verder in Bloem & Plant juli:
– agenda
– moestuin van Angelo Dorny
– post van lezers
– praktisch siertuin
– mensen met passie
– column Laurence Machiels