De tuin in juni
In juni is de tuin zoals een twintiger. In volle bloei, maar nog helemaal rimpelloos. Net zoals er mensen zijn die hun leven lang hun best doen er als een twintiger uit te blijven zien, zo zijn er ook mensen die hun tuin het liefst de hele zomer in de ‘juni-look’ willen houden. Elk spoortje van verval moet dan onvermoeibaar worden teruggesnoeid, aangebonden of weggemoffeld. Dat kan, maar daar moet je flink hard voor werken. Je kunt er daarentegen ook gewoon nú van genieten. Juni, zolang het duurt…

Bloeiende oase in historisch Veere
Acht jaar geleden verhuisde Elisabeth Dolleman naar het historische stadshart van Veere. In het sfeervolle pand Dolfijn richtte ze boven een kleinschalige bed & breakfast in, de geplaveide tuin achter het huis toverde ze om tot een uitbundige oase waar je midden tussen de bloemen zit!

‘Je bent hier dicht bij de natuur’
In het Noord-Groningse Warffum ligt Kwekerij & Tuin De Beemd. Al meer dan 25 jaar kweken Rik en Albertje Boehlé hier een betrouwbaar sortiment natuurlijk ogende vaste planten, heemplanten, rozen en clematissen. In de aangrenzende, nostalgische  tuin kunnen bezoekers heerlijk ronddwalen en zien hoe de planten zijn toegepast. Even op adem komen kan in de bijbehorende theetuin.

De zomer komt eraan
Juni vormt de overgang tussen lente en zomer: tussen prachtige papavers, pioenen en sieruien schieten de zomerbloeiers al veelbelovend omhoog. Zet steunmateriaal tussen je planten, geef je border nog wat mest en geniet volop van de prachtige rozenbloei!

Snoeitips voor hagen
Vóór de langste dag moeten de meeste hagen onder het mes, dus wordt het tijd om de heggenschaar tevoorschijn te halen. Ook buxusbollen en bijzondere knipvormen vragen regelmatig snoei. Daarom een artikel vol praktische tips, van hoe vaak je moet snoeien tot het gereedschap dat je nodig hebt.

Lees meer  Tuinseizoen mei 2017

Tuinkamers en heel veel zitplekjes
Samen met haar man runt tuinontwerper Karin Hille hoveniersbedrijf Nymphaea in Tienhoven. Hun eigen tuin is zó mooi, dat ze er regelmatig met klanten doorheen lopen om hen de sfeer te laten proeven. Het ontwerp kenmerkt zich door de indeling in tuinkamers, een centrale zichtas en opvallend veel terrassen en zitplekjes.

Courgettes en pompoenen; All in the family!
Gek eigenlijk, courgettes zijn pas zo’n 30 jaar in onze contreien bekend en toch worden ze veel vaker gegeten dan pompoenen. En dat terwijl pompoenen niet alleen al veel langer hier geteeld worden, maar ook nog eens veelzijdiger zijn en je ze heel goed kunt bewaren. Misschien is de beste oplossing: zowel courgettes als pompoenen in je moestuin kweken!

Hemerocallis – schoonheid voor één dag
De kwekers van Hemerocallis ofwel daglelie zitten niet stil. Elk jaar verschijnen er prachtige nieuwe cultivars. Met ronde of driehoekige bloemen, met smalle bloemblaadjes als spinnenpoten, met gefranjerde bloemblaadjes, twee- of driekleurig in bijna alle mogelijke tinten en kleurencombinaties. De hoogste tijd om deze nieuwe aanwinsten in je tuin te verwelkomen.

Tuinen kijken in Noordoost-Twente
Tijdens het evenement Hoffelijke Tuinen openen 10 tuinen in Noordoost-Twente hun poorten! Zo kun je een kijkje nemen in mooie landschapstuinen van privé-eigenaren, maar ook in de heemtuin bij het natuurmuseum of de kasteeltuin van landgoed Singraven. Hier alvast een voorproefje van vier tuinen waar je op 7 & 8 juni en 12 & 13 juli welkom bent!

Op en top romantisch
Engelse tuinen staan bekend om hun nostalgisch sfeer. In welke tuin je in Engeland ook komt, je vindt er kleurrijke borders, klassieke ornamenten, fraai beplante potten, romantisch tuinbankjes en oude tuinmuren behangen met weelderige klimrozen. Houd je ook zo van de charme van Engelse tuinen? Met de ideeën in dit artikel haal je die charme naar je eigen tuin.

Lees meer  Tuinseizoen juni 2015

Verborgen paradijs
Bezoekers zijn vaak met stomheid geslagen als ze de tuin van Cees en Els Verkerke in Heerhugowaard bezoeken. Ook ik val van de ene verbazing in de andere als ik voor een interview bij ze langs ga. Nooit eerder zag ik in Nederland een tuin met zo’n heerlijke Engelse sfeer en met zoveel verschillende biotopen. In de Zintuigentuin, zoals dit verborgen paradijs heet, speelt de natuur een grote rol.

Juni open tuinmaand!
Juni is de tuinmaand bij uitstek. Heel veel particuliere tuinen zijn deze maand open voor het publiek. Steeds vaker ook werken tuinen in een bepaalde regio samen, zodat je verschillende tuinen op één dag kunt bezoeken of er een leuk weekendje weg van kunt maken. Check voor je op pad gaat altijd even of de data en openingstijden nog kloppen; soms worden de gegevens gewijzigd en kunnen we dat niet meer verwerken omdat het blad al naar de drukker is. Nog meer open tuinen en groenevenementen vind je op www.tuinseizoen.com

cover-juni

Bloem & Plant juni ligt vanaf 22 mei in de winkel en is hier te bestellen!