Beginnen je handen ook al weer te jeuken? Binnenkort is het zo ver en mag je weer volop aan de slag! Met zaaien, scheuren, delen, stekken, verplanten, snoeien, wieden… het aantal tuinklusjes loopt in maart al lekker op. Daarom hebben we van deze editie Bloem & Plant een echt praktisch nummer gemaakt boordevol tips voor de tuinier die zelf aan de slag wil.

Geniet van het voorjaar!

8-daagse vliegreizen met Bloem & Plant: Tuinen en cultuur in Italië en Ierland
Bloem & Plant organiseert dit jaar tuinreizen naar Italië (Venetië en Verona) in mei en naar Ierland (Dublin en Wicklow) in juni. De reizen worden begeleid door Will Christiaanse en bieden een mooie mix van cultuur, natuur en tuinen. Het uitgebreide programma van beide 8-daagse vliegreizen vindt u op www.tuinseizoen.com 

De tuin in maart
Het is Pasen aan het eind van deze maand, en wat zou het mooi zijn om dan al een paar planten in bloei te hebben. Wat we naast Pasen deze maand ook vieren is de glorieuze terugkeer van kleur in de tuin. Beige gaat in de ban, laat de lente maar komen!

Lente-explosie in de bostuin
Een zonnige tuin, dat is waar veel mensen van dromen. Maar als je eenmaal op een open dag van kwekerij De Warande in Laag-Keppel bent geweest, wil je nog maar één ding: schaduw.

Het terras op met Angelo Dorny
Vorig jaar verhuisde Angelo Dorny (22) van zijn ouderlijk huis met grote tuin in West-Vlaanderen naar een appartement met klein terras in de stad Antwerpen. Dat was even omschakelen voor de gedreven moestuinier. Maar de jonge Vlaming maakte van de nood een deugd, ging experimenteren met groenten en kruiden in potten en bakken en schreef daarover een nieuw boek: ‘Het lekkerste terras’. Dit boek ligt sinds enkele weken in de winkel.

Lees meer  Bloem & Plant mei 2014

Meer planten voor een prikkie
Planten vermeerderen verrijkt je leven, vindt Carol Klein, en het doet geen aanslag op je portemonnee. Zorg dat je groene vingers krijgt en kweek zelf nieuwe planten – bijna voor niks!

Pepers en paprika’s. Niet voor watjes!
Chilipepers en paprika’s zijn niet meer uit de moestuin weg te denken. Ze zijn kleurrijk en bovendien heel eenvoudig te telen. Een ultra zonnig plekje in de tuin of op het terras is prima. Zoet én spicy, wat wil een mens nog meer!

Feiten & fabels over camelia’s
Camelia’s moeilijk? Niet volgens Ton Hannink, die zich als liefhebber al zo’n vijftien jaar met deze wintergroene heesters bezig houdt. ,,Als je een camelia op de goede plek zet, hoef je er eigenlijk niet naar om te kijken.’’

Alan over succesvol planten
Alan Titchmarsh deelt zijn formidabele tuinkennis met ons door vragen over het planten te beantwoorden.

Wolfsmelk,de hele zomer mooi
De bloemen van wolfsmelk of Euphorbia vallen eigenlijk nauwelijks op. Het zijn de gekleurde schutbladen die deze plant aantrekkelijk maken. Het voordeel van schutbladen is dat ze veel langer mee gaan dan bloemblaadjes.

Speelse gazonideeën
Of je nu kiest voor een moderne, strakke tuin of liever gaat voor een romantische tuin, een gazon past eigenlijk altijd. Een groen vlak brengt rust in de tuin en zorgt ervoor dat de planten mooi uitkomen. In een strakke tuin met een heldere vlakverdeling is een gazon ook perfect toe te passen.

Tien snelle types om nu te zaaien
Zaai nu snelgroeiende, gemakkelijke en sterke eenjarigen, dan stelen ze al aan het begin van de zomer de show.

Van chrysantenkwekerij naar liefhebberstuin
Niet ver van de Zuid-Hollandse Kagerplassen, bevindt zich de landelijk gelegen tuin van Elly Borst. Met een rozentuin, twee vijvers, Engelse borders, een grijze tuin, een boomgaard, een kas met een collectie cactussen en een wintertuin heeft deze tuin veel te bieden!

Lees meer  Bloem & Plant september/oktober 2014

Verder in Bloem & Plant:
Praktisch siertuin
De moestuin in maart van Angelo Dorny
Het Tuingevoel van…
Mensen met Passie
Puzzel maart
Groene Agenda