Bloem & Plant maart 2014

De tuin in maart
Weinig maanden zijn zo variabel als maart. Het kan vriezen, het kan dooien. Zolang het écht koud is, houdt de tuin zijn adem in om, zodra de temperaturen een beetje omhoog gaan, een spectaculaire inhaalslag te maken. Zonnig geel en knalpaars stralen je dan tegemoet. De meeste bloemen bevinden zich dicht bij de grond en zijn relatief klein. Voor een beetje effect heb je er dus wel veel nodig. Omdat veel vroegbloeiers bolgewassen zijn die je in het najaar plant, is een vooruitziende blik handig.

Nuances in blauw voor binnen & buiten
Blauw is al haar hele leven de lievelingskleur van kunstenares Franny Stolk. De mooiste blauwe bloeiers combineert ze met prachtige brocante spulletjes, die ze vaak zelf van een bijpassend kleurtje voorziet. Zo ontstaan er binnen en buiten bijzondere stillevens, die ze weer als inspiratiebron gebruikt voor haar schilderijen.

Verander je balkon in een buitenruimte vol kleur!
Ook een balkon of dakterras kun je omtoveren tot een weldadige groene leefomgeving. Met kleurrijke bloeiers en smakelijke kruiden creëer je een heerlijke buitenruimte om nieuwe energie op te doen en vrienden te ontvangen!

Kleurige minituintjes
Na de winter kan je terras wel een kleurrijke oppepper gebruiken. Als je nu wat aantrekkelijke lentebloeiers in potten zet en die rond mei verwisselt voor zonnige eenjarigen en andere zomerbloeiers, geniet je zowel binnen als buiten optimaal van al het moois dat dit nieuwe tuinseizoen te bieden heeft!

6 terrassen, 6 sferen
Het terras is in de regel het hart van de tuin want bij lekker weer wordt juist dit tuingedeelte het intensiefst gebruikt. Een terras waarop je je thuis voelt is daarom essentieel. Laat je inspireren door zes totaal verschillende terrassen met elk een andere sfeer.

Lees meer  Tuinseizoen januari/februari 2015

Rozen snoeien – zo doe je dat!
Het gezegde ‘Snoeien doet bloeien’ gaat bij rozen zeker op! Want door snoeien stimuleer je het ontstaan van krachtige nieuwe scheuten, die de mooiste bloemen produceren. Hier leggen we je precies uit waar je op moet letten.

Voedsel kweken voor de toekomst
De moestuin staat opnieuw volop in de belangstelling. Er is een tekort aan volkstuintjes en er worden volop grasveldjes omgespit en pottentuinen, daktuinen en stadstuinen aangelegd. Iedereen gaat weer met eetbare planten aan de slag. En terwijl er volop aandacht gaat naar de aanleg, de vorm en het idee achter al deze nieuwe vormen voor een moestuin, is er misschien iets te weinig aandacht voor de inhoud. Want één ding is duidelijk: we moestuinieren op een heel andere wijze dan vroeger.

Vier het voorjaar
Nu de dagen lengen en de vogels weer volop fluiten, is het voorjaar overduidelijk in aantocht. Uitbundig bloeiende bolletjes toveren de lentetuin om tot een weergaloos feest!

De tuin op de schop
Wie een tuin heeft weet: het werk is nooit af. Je bent eigenlijk altijd aan het bijstellen, verbeteren en aanpassen. Toch is het goed om af en toe eens kritisch naar het geheel te kijken. Zijn de laatste jaren de contouren wat vervaagd? Is het tijd om de héle tuin rigoureus op de schop te nemen of volstaat het om een probleemhoekje eens grondig onder handen te nemen? Wij geven praktische tips en inspirerende voorbeelden.

Vier maanden kleur met Nepeta
Nepeta is een vaste plant die je in veel tuinen tegen komt. En dat is niet voor niets: er zijn maar weinig planten die zo sterk zijn, veel kleur brengen en ook nog eens lang bloeien. Het sortiment is de laatste jaren flink uitgebreid, zodat er inmiddels voor elke toepassing wel een mooi kattenkruid te vinden is.

Lees meer  Bloem & Plant mei 2013

Pyt House, cottagetuin vol inspiratie
In de tuin rondom het historische Pyt House worden traditionele Engelse tuinelementen gecombineerd met een eigentijdse beplanting. Er zijn onder meer kleurige borders, twee vijvertuinen, een boomgaard en een biologische moestuin. Kortom: een cottagetuin van formaat vol inspiratie voor je eigen achtertuin. We leiden je rond en geven direct tips hoe je de grootse ideeën naar een kleinere tuin kunt vertalen.