De tuin in mei
De sapstromen zijn deze maand écht goed op gang gekomen. Het loof van heesters en bomen kun je bijna zien groeien, zo hard gaat het. Moest je in april nog een beetje je best doen om een explosie van bloemen in je tuin te krijgen, voor mei is het aanbod zo overweldigend dat het niet zo moeilijk is om nu volop bloeiende borders te hebben. Of je nu van de exotische schoonheid van oosterse klaprozen houdt, van de bescheiden schoonheid van akeleien, de romantiek van appelbloesems of het felle spektakel van gouden regen, er is keus genoeg!

Tuinieren tussen golvende hagen van groen
De tuin van ontwerpster Inge Vanoverbeke in Bredene ligt op een steenworp afstand van de Belgische kust. Bij het creëren van deze heerlijke leeftuin vormde de zee zowel een uitdaging als een inspiratiebron: de hoge hagen die beschutting bieden tegen de harde zeewind werden door Inge geknipt tot zwierige groene golven.

Schitterende natuurrondreis Canada
Deze 15-daagse Canadareis heeft de tuin- en natuurliefhebber veel te bieden. Een ruig landschap met bossen, bergen en oneindig blauwe meren en vele mooi gelegen tuinen. Met een beetje geluk zie je onderweg beren, elanden, zeearenden en natuurlijk gaan we walvissen spotten voor de kust van Tofino. Deze 15-daagse reis vindt plaats van 20 september t/m 4 oktober, zodat we ook van de Indian Summer kunnen genieten! Zoals altijd wordt deze speciale Bloem& Plantreis begeleid door Will Christiaanse.

Blij met prei
Als je een willekeurig iemand vraagt naar typische moestuingroenten hoor je vaak ‘sla en radijs, worteltjes en boerenkool. Oh, en prei natuurlijk’. Precies die onnadrukkelijke toevoeging zegt alles over deze bescheiden groente. Té bescheiden, dus kom maar op prei, voor het voetlicht!

Lees meer  Tuinseizoen januari/februari 2016

Rozen met een verhaal
In het Roozenhuys in Haps komt de geschiedenis tot leven. Op deze landelijke locatie gelegen bij de Koninklijke kwekerijen H.A. Verschuren & Zonen laten José en Marc Verschuren – achterkleinzoon van de oprichter en zelf ook rozenkweker – de geschiedenis zien van vier generaties rozenkwekers. Sinds twee jaar is de unieke collectie Verschuren rozen te bewonderen, én te koop, in de bijbehorende rozentuin.

Mei is een feest van kleur!|
Bloeiende borders en bomen vol bloesem lokken je deze maand de tuin in. Mei is een heerlijke maand om te planten, te delen of een nieuw gazon aan te leggen. Bovendien is de kans op nachtvorst binnenkort voorbij, zodat al die vrolijke eenjarigen en perkplanten eindelijk naar buiten kunnen!

Plant ze nu – Zomerbollen
Zomerbollen zijn ideaal om je tuin en terras een extra dosis kleur geven, want ze zijn enorm veelzijdig en bloeien bijzonder lang door. Vrolijk je tuin dit jaar op met verschillende dahlia’s, gladiooltjes en Galtonia’s, beplant potten en bakken met exuberante begonia’s of kies voor stijlvolle Eucomis en Agapanthus. Met zomerbollen tover je je tuin om tot een feest van kleur!

Hoezo een bloeigat in mei?
Wanneer vroege voorjaarsbloeiers zoals Brunnera, longkruid en Epimedium zijn uitgebloeid, duurt het nog wéken voordat bekende borderplanten zoals kattenkruid en Phlox beginnen te bloeien. Kweker Hans Kramer van De Hessenhof vertelt met welke (niet-alledaagse) vaste planten je dit zogenaamde bloeigat in mei kunt overbruggen.

De vele smaken van munt
Munt is een van de populairste kruiden ter wereld. We kennen vooral de aromatische pepermunt, maar er zijn ruim 600 soorten en variëteiten. Van pepermunt tot aardbeimunt en van wollige munt tot langbladige munt. Ontdek de bijzondere geuren en smaken in de muntfamilie.

Lees meer  Bloem & Plant maart 2013

Een tuin vol vlinders
Vlinders naar de tuin lokken is helemaal niet moeilijk, als je maar door vlinderogen kijkt. Je tuin kan veel meer zijn dan een ‘kroeg’ voor vlinders: met een paar simpele aanpassingen wordt het een waar hotel, waar vlinders hun hele levenscyclus kunnen doorlopen. De Vlinderstichting geeft je tips om direct toe te passen in je eigen tuin.

Tuinieren met de natuur
Het is genieten als je veel vogels, vlinders, insecten en andere dieren in je tuin hebt en dat je het geheime plekje weet waar de kleine salamander overwintert. Het geeft een rijk gevoel als er langzamerhand een eigen ‘biotoop’ ontstaat. Zo’n natuurlijke tuin is een oase voor dieren uit de omgeving. Maar wat doe je wel en wat vooral niet… Gert Tabak legt uit hoe kunstschilder en tuinontwerper Ton ter Linden en hij te werk gaan.

Avonturentuin in de polder
Voor ‘overburen’ aan de andere kant van de wetering ontwierp Ivor van Harten een heerlijke gebruikstuin met een landelijke sfeer die goed aansluit bij hun oude boerderij met bijbehorende schuren. Behalve een klassieke rozentuin met beschut terras kwam er een landschapstuin met spannende graspaden en doorkijkjes, die de bezoeker verleiden naar achter te lopen, naar een heerlijke zitplek aan het water.

Juweeltjes uit de fruittuin
Bloemen zijn heel mooi, maar een struik vol helderrode bessen of zoete frambozen is ook een sieraad voor je tuin. En wat is het heerlijk om, terwijl je toch in de tuin aan het werk bent, te speuren naar de eerste rijpe bramen die opgewarmd door de zon nóg lekkerder smaken.

Lees meer  Tuinseizoen augustus

cover-mei-BP

Bloem & Plant mei 2014 ligt vanaf 24 april in de winkel en is te bestellen via de vipwinkel.