De tuin in Mei
Officieus zou je nog tot na de ijsheiligen moeten wachten voordat de eenjarige zomerbloeiers en het zaaigoed op de vensterbank veilig naar buiten mogen. Gelukkig hebben de winterharde vaste planten, heesters en bollen daar totaal geen boodschap aan. Een late nachtvorst of niet, ze bloeien er lustig op los. Fluitenkruid kleurt de bermen romantisch wit en in de tuin wordt er druk gevochten om de aandacht van bijen en andere bestuivers. Alles groeit nu harder dan ooit en als we – puur voor onze gemoedstoestand – gewoon even vergeten dat het onkruid net zo hard meegroeit, dan valt er deze maand vooral veel te genieten.

Bloemenwellness tussen hoevemuren
Bloemen zitten Colette en haar man Serge in het bloed: al twintig jaar baten ze samen een bekende bloemenzaak in Gent uit. Toch is de binnentuin van hun verweerde vierkantshoeve groener dan groen – het gedroomde decor voor Colette’s heel persoonlijke bloemenatelier.

Dahlia’s in roodtinten, verleidelijke types
Wie de moeite neemt dahlia’s te planten en te vertroetelen heeft van juli tot ver in het najaar onophoudelijk bloemen. En vooral de roodbloeiende dahlia’s zijn werkelijk onweerstaanbaar.

Citroenverbena of verveine, mysterieus lekker
Citroenverbena of verveine  is een plant die voornamelijk als terras- en balkonplant wordt gehouden. Verveine is niet winterhard en moet dus tijdens de winter op een vorstvrije plaats komen te staan. Hij doet het ook prima als kamerplant, al hoort hij gedurende de zomermaanden echt wel buiten te staan. Een mysterieuze plant met heel wat toepassingen. Noem verveine gerust een veelzijdige kameleon.

Lees meer  Tuinseizoen mei

Onweerstaanbare pioenrozen
De pioenroos heeft grote, geurende bloemen in sprankelende kleuren. Deze sterke traditionele tuinplant staat opnieuw volop in de belangstelling. Pioenrozen zijn gewoon onweerstaanbaar.

Het plezier van helder water
Water heeft een enorme aantrekkingskracht op mensen. Wie een vijver in de tuin heeft, weet dat bezoekers altijd eerst naar het water lopen. Even naar de vissen kijken en dan komt ook altijd de vraag: ‘Zeker wel een hoop gedoe hè, zo’n vijver. Hoe houd je dat water nou zo mooi helder?’

Natuurtuin te midden van Werelderfgoed
Je zult maar in een gebied wonen dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Voor Jaap en Ria Oostwouder is dit werkelijkheid: zij tuinieren in het open polderlandschap van de West-Friese Beemster dat in 1999 op de Werelderfgoedlijst is geplaatst.

Mooi & makkelijk, voorjaarsbloeiende heesters
Voor wie in deze tijd van het jaar kleur in de tuin wil en niet te veel werk, zijn voorjaarsbloeiende heesters een uitkomst. Ze vragen veel minder onderhoud dan vaste planten en de meeste bolgewassen terwijl ze veel te bieden hebben.

Gazon, inzaaien of zoden leggen
Bent u toe aan een nieuw gazon en twijfel je of je een zelfgezaaide grasmat wenst of kant-en-klare zoden gaat leggen? Welke methode je ook kiest, het goed voorbereiden van de grond is altijd belangrijk!

Van rabarber tot chutney
Rabarber is een grote plant met fraaie groene tot dieprode stelen. Deze friszure stelen worden vooral gebruikt in zoete (na)gerechten of verwerkt tot compote. Anjo Kan laat zien dat rabarber zich ook prima leent voor een heerlijke chutney.

Lees meer  Tuinseizoen januari/februari 2015

Kleurrijke oeverbeplanting
Voor vochtige grond zijn veel mooie, vaak exotisch uitziende planten beschikbaar die een vijver extra aantrekkelijk maken. Ze kunnen op de oever van een natuurlijke vijver groeien, in een aangrenzend moerasje of in mandjes langs de rand van een kunstmatige vijver.

12 Vlinderportretten
Vlindertuinen zijn er in verschillende gradaties. Je hoeft echt niet de hele tuin op de schop te nemen om er een vlindertuin van te maken. Plaats een aantal nectarplanten op een zonnige plek in de tuin en je hebt al een hele goede vlindertuin. Maar hoe houd je alle soorten die je tuin bezoeken nu uit elkaar? Een overzicht van de meest voorkomende tuinvlinders.

Stadstuin met natuurlijke sfeer
‘Ontdekken wat de natuur je cadeau geeft als je de tuin op de juiste manier inricht’. Dat is een van de speerpunten van tuinontwerpster Mirella Schout. Daarom liet ze in haar eigen Rotterdamse stadstuin de oude bomen staan, vlocht ze een schutting van wilgentenen en creëerde ze een natuurlijk ogende border. Een heerlijke leeftuin met volop ruimte om te spelen, ontdekken en experimenteren.

En verder:
Groene agenda
Puzzel
Het Tuingevoel van…
De moestuin in mei…  Angelo Dorny
Mensen met Passie
Column Laurence Michiels
Post van Lezers