De tuin in november
November heeft last van stemmingswisselingen. Zo kan het ’s ochtends zo mistig zijn dat je het achterste deel van je tuin niet eens kunt zien en uiteindelijk in de middag zonovergoten eindigen. Dat mistroostige kantje van november laat spinnenwebben prachtig tot hun recht komen, zeker wanneer dauwdruppels als kraaltjes aan de fijne draden blijven hangen. De najaarszon laat de overgebleven, felgekleurde herfstbladeren nog een keer flink vlammen.

Herfstsfeer bij Erve Odinc, rozenbottels & spinnenwebben
Het najaar heeft zo zijn eigen charme, ook bij Erve Odinc in het buitengebied bij Markelo. Marion van Heuven, die samen met haar man de tuinen rondom hun eeuwenoude boerderij creëerde, geniet dan van de herfstkleuren en de mooie lichtval, en van de grote lindenbomen op het erf die hun blad verliezen en voor een transparante laag blad op de stenen zorgen. En dan zijn er nog de rozenbottels en spinnenwebben en de heerlijke oogst uit de boomgaard!

Botanische tulpen, sierlijk en robuust
Botanische tulpen hebben een natuurlijke uitstraling. Ze bloeien vroeg en blijven laag, zodat ze bij wijze van spreken al bloeiend de grond uitkomen. Ook de lage tuintulpen met hun heldere bloemkleuren en soms fraai gestreepte blad zijn in het vroege voorjaar echte blikvangers. Al deze tulpen zijn bestand tegen weer en wind, dus als je ze nu plant, ben je verzekerd van een vrolijk voorjaar!

De kruidentuin van Natascha Boudewijn
Natascha Boudewijn is niet alleen een fervent moestuinier, ze kookt ook graag met ingrediënten uit eigen tuin. Ze deelt haar bevinden via haar blog Greendelicious, twitter en facebook en sinds vorig jaar ook via haar boek Greendelicious. Dit najaar verschijnt de opvolger: Greendelicious Kruiden.

Lees meer  Bloem & Plant maart 2013

De moestuin in november, maak je tuin winterklaar
In november zijn zowat alle groenten geoogst, met uitzondering van een aantal kooltjes. Gewassen die je afgelopen zomer in de tuin hebt geplant, zien er niet meer uit en kunnen een bron van virussen en schimmels zijn. Hoog tijd om de tuin winterklaar te maken.

Over pompoen en zo
De pompoen zien we vooral rond eind oktober, wanneer de jaarlijkse traditie ‘Halloween’ van start gaat.
 De oranje vruchten sieren huizen of worden ingezet als griezel-element. 
Kinderen, maar ook volwassenen, hollen de vruchten uit en maken er de meest gekke figuren van.

Herfstkransen
In het najaar valt er zoveel te genieten van mooi gekleurde vruchten en bessen, en bladeren in de meest onwaarschijnlijke tinten. Daarvan is volop gebruik gemaakt in de twee herfstkransen die we je in dit artikel laten zien. Met de stap-voor-stapfoto’s zijn deze kransen gemakkelijk zelf te maken. Zo kun je lang genieten van de fraaie herfst.

Volkstuin, onder architectuur aangelegd
Wat doe je als je als tuinarchitect in de binnenstad van Utrecht woont en geen tuin hebt? Dan neem je een volkstuin aan de rand van de stad, te midden van het groen. Dat deed althans Lars Veenboer die 3  jaar geleden voor het eerst aan het tuinieren sloeg. Met zijn vrouw en dochters geniet hij vooral in de weekenden van hun ‘buiten’ tuin.

Coreopsis, charmante ‘meisjesogen’
Coreopsis is een typische zomerbloeier die heel lang voor kleur zorgt. Deze vaste plant met de charmante naam ‘meisjesogen’ trekt de aandacht in de border en in de prairietuin. Naast de bekende geel bloeiende soorten zijn er enkele nieuwe introducties uit de Verenigde Staten.

Lees meer  Tuinseizoen augustus 2015

Knip ik heb je! 25 Vragen over snoeien
Bomen en heesters verschillen onderling sterk in bloeitijd en groeikracht, waardoor de snoeiwijze heel verschillend kan zijn. Daarom wat basisregels en voorbeelden!

De opbouw van een border
Een mooie border begint doorgaans met een goed beplantingsontwerp. Je houd rekening met factoren als bloeitijd, kleur, vorm en textuur. Het werken met een beplantingsontwerp is heel prettig, maar heeft ook een nadeel. Zo’n ontwerp is immers tweedimensionaal, terwijl een border uit drie dimensies bestaat en dus ook de hoogte ingaat. Lees hoe je een beplantingsplan zo kunt ontwerpen dat er een boeiende driedimensionale compositie ontstaat.

Verder in Bloem & Plant november:
– Groene agenda met leuke uittips
– Post van lezers
– Het tuingevoel van… Jeannette de Graaf
– Praktisch siertuin
– Mensen met Passie
– Puzzel