Frisse lucht en stevige wind… ritselend blad onder onze voeten en de eerste nachtvorst op het gras: dat is november ten voeten uit. Als je je niets aantrekt van het voorschrift ‘Nooit op bevroren gras lopen!’ dan is het heerlijk een verse voetstap te zetten op een maagdelijk wit bevroren gazon. Maar doe het niet te vaak…

In Bloem & Plant november:

Tuinman voor het leven
Vlaamse tuin van internationale allure. Zesentwintig jaar lang ontvingen Herman en Greta Van Halle bezoekers en tuinclubs uit heel Europa. Vandaag is hun tuin, The English Garden, op rust. Van zijn charme heeft hij gelukkig nog niets verloren.

Een tweede leven voor het herfstblad
Links en rechts dwarrelen de herfstbladeren naar beneden: prima materiaal om – samen met ander tuinafval – de grond te verbeteren. Carol Klein laat zien hoe je dat aanpakt.

Aanraders van kwekers: Peter C. Nijssen – Bijzondere bol- en knolgewassen
Peter C. Nijssen, zo heet zowel het tuincentrum als het postorderbedrijf voor bijzondere bol- en knolgewassen gevestigd in Heemstede. Beide worden gerund door Gert-Pieter Nijssen, zoon van wijlen Peter C. Nijssen. Vanwege het enorme sortiment aparte bollen en knollen is dit hét adres voor liefhebbers.

Even bijpunten
Alan Titchmarsh legt uit hoe eenvoudig het is jouw eigen planten strak in vorm te snoeien en te houden. Maar pas op: vormsnoei werkt verslavend…

Ton sur ton met lef
Het combineren van bloemen met slechts één kleur of een beperkt palet van kleuren dat dicht bij elkaar ligt, levert vrijwel altijd smaakvolle borders op.

Spectaculaire herfstkleuren
Voordat bomen en heesters hun blad laten vallen, kunnen we eerst nog genieten van prachtige herfstkleuren. Tenminste, als het weer meewerkt. Want zonnige dagen en koude nachten geven de spectaculairste tinten. Japanse esdoorns, krentenboompje en wilde wingerd zijn in deze tijd op hun mooist!

Lees meer  Bloem & Plant mei 2013

Bomenparade
Bomen geven een tuin karakter. Ze zorgen voor hoogte en brengen meer leven in de tuin omdat ze vogels en andere dieren aantrekken. De keuze is zo uitgebreid dat er voor iedere tuin wel een passend exemplaar te vinden is.

Altijd ruimte voor een pot met bloembollen
In het najaar verdwijnt het zomergoed uit de potten en vullen we ze met viooltjes en winterbloeiende of besdragende heesters. Zo ziet het terras er ook in de donkere maanden fleurig uit. Vaak vergeten we dat het najaar ook het perfecte moment is om potten met bollen te vullen, zodat we straks in het voorjaar naar hartenlust kunnen schuiven met potten en bakken vol kleur.

Harmonieus & Rustgevend
De Feelgood Garden is niet alleen een mooie tuin, het is vooral een energetische tuin die je moet ervaren. Door de juiste afstemming van planten en materialen en door te werken met principes als gulden snede is geprobeerd optimale harmonie te creëren.

Van ‘een mooie uitdaging’ tot gepassioneerd veredelaar
Het veredelen van clematis is Ton Hanninks grootste passie, naast het houden van kuipplanten en het fotograferen van de bloemen. Door internationale contacten heeft hij ook zeldzame botanische soorten clematis in zijn collectie.

Verder in Bloem & Plant:
Verhalen uit de tuin: Snoeiweekend
Mensen met passie: Ingrid Siegenbeek van Heukelom
Blauweregen en kamperfoelie snoeien
Meer seizoenen mooi: Boomwurger (Celastrus)

Bloem & Plant december bestellen:
abo.bp@vipmedia.nl
Telefonisch vanuit Nederland: 076-530 17 18
Telefonisch vanuit België: 03/645 42 94