Het wordt ’s ochtends pas laat licht en ’s avonds alweer vroeg donker, en als het dan ook nog eens lang mistig is – zoals aan het eind van het jaar wel vaker voorkomt – kan het zomaar gebeuren dat je je tuin soms een groot deel van de dag niet eens ziet. De momenten dat je je tuin wél kunt zien, kan hij je gelukkig niet ontgaan. Al die vurige herfsttinten schreeuwen om aandacht, zelfs als het blad al gevallen is en in hoopjes op de grond ligt.

Op de grens van bos en wei
Voor je het dorp Lippenhuizen bereikt, vind je de tuin van Froukje Kuipers. Een tuin waarmee ze in liefhebberskringen naam maakte, en dat is helemaal terecht. Fijn voor ons, als geïnteresseerde publiek: hij is ’s zomers groepsgewijs te bezoeken.

Decoreren voor Kerstmis
Wat is er nu leuker dan kerstversieringen maken met materiaal uit eigen tuin of uit het bos… En goedkoper is het ook nog. Laat je inspireren door de volgende ideeën en ga aan de slag.

De laatste klussen van het jaar
Zo aan het begin van de winter is er niet heel veel werk in de tuin. Toch zijn er nog wel wat klussen die je beter niet tot het voorjaar kunt laten liggen.

Voorkom vorstschade – 15x Antivries
Nu het volop herfst is, is er weer kans op nachtvorst. En dat betekent dat er maatregelen getroffen moeten worden om vorstschade te voorkomen. Hoe krijg je je planten goed de winter door? En wat te doen met het kasje, de regenton en de potten die buiten blijven staan? Daarom hier 15 antivriestips!

Lees meer  Bloem & Plant maart 2014

Eigentijds pareltje in Woudrichem
Achter een monumentaal pand in het vestingstadje Woudrichem ligt de Tuin van het Jaar 2014. In deze eigentijdse tuin combineerde tuinontwerper Günther de Rooy strakke lijnen met weelderige beplanting. In nazomer en herfst heeft de tuin nog volop kleur, daarna zijn de wintersilhouetten decoratief.

Wintergroene varens
Varens bloeien niet, maar de bijzonder mooie bladeren maken het gemis aan bloemen ruimschoots goed en is ook zeer geschikt voor moeilijke, schaduwrijke tuinhoekjes. Wij stellen je hier de mooiste wintergroene soorten voor de tuin voor.

Ook zo weg van hortensia’s?
Tijdens de herfsteditie van de Tuindagen van Beervelde zagen we allerlei bijzondere hortensia’s, waaruit we er tien kozen. Vijf kwekers vertellen over deze fraaie heesters.

Fascinerend, heerlijk & inspirerend
Rondlopen op de Chelsea Flower Show is een feest voor elke tuinliefhebber die op de hoogte wil blijven van de laatste trends op tuingebied.

Haal bijzondere vogels naar je tuin
Vogels behoren tot de meest bestudeerde diersoorten. Met hun zang, elegante voorkomen en vliegkunsten zijn ze hét symbool van vrijheid en natuur. Wij waren op bezoek bij natuurfotograaf Jan Castricum en vroegen hem wat je moet doen om ze naar je tuin te lokken.

Potpourri met bollen
Beplant eens potten, manden en schalen met bollen en andere vroege voorjaarsbloeiers. Vanaf maart-april heb je dan al kleurrijke blikvangers in de tuin of op het terras.

Omkader je uitzicht
Het omkaderen van zichtlijnen is een goede ‘truc’ om de aandacht op mooie en bijzondere plekken in de tuin te vestigen. Zo’n omlijsting markeert en benadrukt een zichtlijn, maakt hem zichtbaarder.

Lees meer  Bloem & Plant oktober 2012

En verder in Bloem & Plant:
– Groene agenda
– Post van lezers
– Hier worden we blij van!
– Column Laurence Machiels
– Mensen met passie
– Praktisch moestuin

Bloem & Plant november/december 2014

Bloem & Plant november/december 2014 ligt vanaf 23 oktober in de winkel en is hier te bestellen!