Je kunt erop wachten: voor het eind van deze maand stormt het fiks en hebben we nachtvorst te pakken. Zo’n seizoensverandering is altijd opwindend. Bomen hullen zich in vurige tinten en lichten het landschap op als fakkels. Ze zijn een voorbode van de naderende winter, maar voor het zover is, biedt de tuin nog massa’s plezier. Trek een lekker zittende extra trui aan en stap naar buiten!

In Bloem & Plant oktober:

Boerderijtuin Huys en Hof in Buggenum
Wat doe je als je net bent verhuisd, druk bent met de verbouwing én over een tuin van 2500 vierkante meter beschikt? Dan zaai je pompoenen! Want pompoenen nemen snel veel grond in beslag en onderdrukken het onkruid. Precies zo zijn Jan en Christien Reinders met hun tuin begonnen. Inmiddels is het pompoenenveld omgetoverd tot een prachtige siertuin, moestuin en fruittuin. Maar de pompoenen zijn óók gebleven.

Eet-, moes- en sierappels
Bij boomkwekerij De Bock in het Vlaamse Oudenaarde-Nederename wordt op circa 20 ha een breed sortiment tuinplanten en bomen gekweekt. Het bedrijf is gespecialiseerd in fruit; zo worden er meer dan 120 soorten appelbomen gekweekt.

Laatbloeiende vaste planten in de herfst
Carol Klein is gek op de schetterende fanfare van de herfst, die nu eens niet in bomen weerklinkt maar in spectaculaire, laat bloeiende vaste planten, zaadhoofdjes en bladeren in gloeiende tinten.

Heerlijke stoofpeertjes
Twee zaken zijn van groot belang bij stoofperen: tijd en wijn. Drie uur sudderen op een uiterst laag pitje, terwijl de peertjes dobberen in een goede fles rood, verzekert je van een hemels gerecht.

Lees meer  Tuinseizoen maart

Longmeadow heggen toepassen en onderhouden
Hagen zijn perfect geschikt om de tuin te bepalen en te verdelen, hoe groot of klein die ook is. Monty Don legt uit hoe hij in zijn tuin Longmeadow heggen toepast en onderhoudt.

Kleur in de herfstborder
Heeft jouw tuin in deze tijd van het jaar gebrek aan kleur? De herfstborder in de voormalige moestuin van het Park van Beervelde beleeft juist in oktober zijn hoogtepunt. Deze indrukwekkende, twee keer 24 meter lange en 4 meter diepe border is ontworpen door Wilko Karmelk en Helen Lewis van kwekerij Ferdinandushof.

Van weiland tot vasteplantenweide
Jaap de Vries stortte in 2008 zich met volle overgave op het weiland voor zijn huis. Op geheel eigen wijze wist hij dit stuk grasland om te toveren tot vasteplantenweide. Siergrassen spelen hier van hartje zomer tot in de late herfst een schitterende hoofdrol.

Eigentijdse en natuurlijke tuin op de Floriade
Dat natuurbeleving ook mogelijk is in een eigentijdse tuin, is te zien in de WildeWeeldeWereld. Want door de vogelbosjes, een bloemenweide, weelderige borders, stapelmuurtjes en een forse vijver is er een grote variatie aan inheemse natuurlijke beplanting. En in de fraai vormgegeven tuin is het ook voor vogels, vlinders, kikkers en salamanders goed toeven.

Verder in Bloem & Plant:
Verhalen uit de tuin: oktoberlicht
Het tuingevoel van…Jacqueline Bader
Bolletjes boordevol lentegeluk
Klimrozen en ramblers snoeien
Mensen met passie: boomkweker Chris van der Wurff
Meer seizoenen mooi: Schildblad (Darmera peltata)

Wil je dit nummer bestellen? Stuur dan een e-mail met je gegevens naar abo.bp@vipmedia.nl

Lees meer  Bloem & Plant juni 2014