De schoolvakanties zijn voorbij, de avonden worden duidelijk korter, de ‘r’ zit weer in de maand en opeens schiet het woord Kerst ons te binnen. Je zou denken dat september droef stemt, maar als we om ons heen kijken overheersen de vrolijke kleuren, dus geen getreur. De jeugdige frisheid mag er dan af zijn, maar: leve de volle, rijpe tuin!

In Bloem & Plant september:

Biologisch tuinieren – laat de natuur het werk doen
Trudeke Jansen is tuinontwerper, hovenier en ze runt een kwekerij in het oosten van Nederland. Ze heeft een helder motto: laat de natuur het werk doen en stuur zelf alleen een beetje bij. Dat levert de mooiste en gezondste beplantingen op.

September, nog steeds zomerzoet…
De bloemen van september houden onze tuinshow gaande en leveren nog steeds zomerzoete nectar voor de insecten. Carol Klein toont haar favoriete, nectarrijke herfstplanten.

Heesters met pluimen en schermen
Met heesters is het mogelijk de tuin het hele jaar in bloei te houden. Verschillende hortensia’s gaan tot ver in de nazomer door, terwijl ook de minder bekende Abelia en Caryopteris zeker een plek in jouw tuin verdienen.

Groen in de stad
Een mooie tuin bij het huis, dat willen we allemaal wel. Maar wat als je midden in de stad woont en maar over een klein stukje grond beschikt of het moet doen met een dakterras? Al vele jaren maken de Belgische tuinontwerpers Bart Haverkamp en Pieter Croes tuinen voor mensen die midden in de stad wonen. Die ontwerpen, aangevuld met praktische tips en technische informatie, zijn nu gebundeld in het lijvige boek ‘Groen in de stad’.

Lees meer  Tuinseizoen mei 2017

Herfstkuur voor het gazon
De zomer doet vaak een aanslag op onze gazons. Met de tips van Alan Titchmarsh is het niet moeilijk om jouw grasveld weer op te peppen.

Paddenstoelen, de prinsen van het bos
Bestaat er iets ‘herfstigers’ dan de geur van paddenstoelen, vers of bruingebakken in boter? Weinig. Grijp daarom nu je kans, want de mysterieuze, plots opdoemende bewoners die zo vorstelijk lekker smaken zijn er nu, te kust en te keur.

Strakke tuin met weelderige borders
Locus Flevum, zo heet de eigentijdse, 6000 vierkante meter grote tuin van Jikke en Lucien Hamerpagt in Lelystad. Zij is tuinontwerpster, hij architect. Een ideale combinatie, want bij het ontwerpen van de woning werd vanaf het begin ook de tuin betrokken, waardoor huis en tuin een eenheid vormen. De tuin bevat onder meer een gravel garden, een witte tuin, een schaduwtuin, een stinsenbos, een natuurvijver en diverse weelderige borders.

Duurzaam en innovatief
Een tuinhuis met sedumdak, zonnepanelen en een eetbare groene wand, een solarcarport met oplaadstation voor een elektrische auto, en een paviljoen als buitenkantoor waarvan het regenwater wordt opgevangen in een wadi. De 1000 m² grote duurzame tuin van NL label – een initiatief van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra – laat tal van innovatieve oplossingen zien voor een duurzamer (buiten)leven.

Verder in Bloem & Plant september:
Bijzondere tulpen
Verhalen uit de tuin: Control freak
Praktisch: tuin, vijver en moestuin
Het tuingevoel van…Heleen van Rijn
Zet de schaar in borderplanten
Mensen met passie: Ton Sandig
Meer seizoen mooi: Malus toringo

Lees meer  Bloem & Plant maart 2014

Wil je dit nummer bestellen? Stuur dan een e-mail met je gegevens naar abo.bp@vipmedia.nl