De tuin in de nazomer
De nazomer is een prachtig seizoen, als je er maar weet uit te halen wat erin zit. Natuurlijk, de bloeipiek hebben we gehad, maar als een beetje slim kiest, dan heb je genoeg planten in je tuin die nog maar net begonnen zijn en die nu juist uitbundig staan te bloeien.

Zilverkaars, een geurende herfstbloeier
De zilverkaars is een makkelijke schaduwplant met groot blad en prachtige witte aren die in de nazomer verschijnen. De hele zomer kun je genieten van het decoratieve blad, tot in oktober zijn er nog roomwitte ‘kaarsen’ te ontdekken.

Prachtige pijpenla
De achtertuin van Els en Roel is 10 m breed en maar liefst 70 m diep, een echte pijpenla dus. Toen ze hier 12 jaar geleden kwamen wonen, was het een wildernis, nu zijn er verschillende sfeervolle tuingedeeltes met elk een eigen karakter.

Toveren met tulpen
Als er één bolgewas is waar je eindeloos mee kunt combineren dan is dat wel de tulp. Stem bloeitijden en kleuren van verschillende tulpen op elkaar af voor spetterend tulpendessins in de lente of combineer ze met andere vrolijke vroege bloeiers als narcissen of muurbloemen. Bestel of koop je bloembollen wel op tijd want dan is de keuze het grootst.

Feestje voor dahlialiefhebbers
Met twee vriendinnen ga ik op een zaterdag in oktober naar de knollenverkoopdag van dahliavereniging St. Rosa van Lima in Vught. Het loopt er storm, want de (grote) knollen zijn een koopje en het aanbod is enorm. Een feestje van liefhebbers, zo blijkt.

Een rooskleurig najaar
Ruim 30 jaar geleden werden Lilian en Loek van der Mark de gelukkige eigenaren van een karakteristiek oud dijkhuis in Niftrik. Elke dag genieten ze van hun ‘Schrijvershof’, een romantische cottagetuin die op idyllische wijze wordt omlijst door weilanden. In het najaar staat er nog opvallend veel in bloei.

Lees meer  Tuinseizoen september

Tuinieren is net zoiets als de was doen; je bent nooit klaar’
Kwekerij Weigelia uit Heerhugowaard, wie heeft er niet van gehoord? De faam van Weigelia reikt na drie decennia snoeien, besproeien, sjouwen en in de aarde wroeten tot in China.

Haal meer uit het naseizoen
Wie denkt dat de tuin zijn beste tijd nu wel gehad heeft, heeft het mis. Het toetje moet nog komen! De tuin maakt zich op voor de grande finale: bladeren die langzaam verkleuren naar vurig geel, oranje, rood of magenta, prachtig uitgebloeide siergrassen, vaste planten in alle denkbare aardetinten… Met daartussen de onvermoeibare laat- en doorbloeiers in contrastrijk felgeel of helderpaars.

Blauwe druifjes, plant ze nu voor een vrolijk voorjaar
Blauwe druifjes met hun vrolijke trossen miniklokjes horen tot de eerste bloembollen die na de koude, sombere winterdagenvoor wat kleur in de tuin zorgen. Wil je ook genieten van een vroeg voorjaar in je tuin, zet deze veelzijdige bolletjes dan nu in de grond.

Verder in Bloem & Plant:
– Post van lezers
– Hier worden we blij van!
– Column Laurence
– Mensen met Passie
– Praktisch moestuin – andijvie
– Praktisch siertuin – nazomerklussen
– Puzzel
– Groene agenda september/oktober

 001_NL09-01-Cover_BP__iPad

 Bloem & Plant september/oktober 2014 ligt vanaf 21 augustus in de winkel of is hier te bestellen!