Bloembollen kun je in de tuin, maar ook prima in potten planten. Het is belangrijk dat de pot diep genoeg is, de pot moet minimaal drie keer zo hoog zijn als de bloembol. Zorg er ook voor dat er een gat onderin zit, zodat het teveel aan water kan weglopen
Stap voor stap bloembollen in potten planten:
Leg onderin de pot een laag oude potscherven, hydrokorrels of grind voor een goede waterafvoer.
1. Strooi een laag potgrond over de potscherven, hydrokorrels of grind.
2. Plant de bloembollen in de potgrond. Voor een kleurrijk resultaat gebruik je extra veel bloembollen. Je kunt ze dichter op elkaar planten dan in de tuin, houd daar maximaal een boldikte afstand uit elkaar.
3. Doe bovenop de bloembollen een laag potgrond en druk dit stevig aan.
4. Geef voldoende water.
5. Bescherm de potten goed tegen strenge vorst, bijvoorbeeld door stro of noppenfolie om de pot te doen. Of zet ze gedurende de vorstperiode in de schuur.
Lasagnebeplanting
In potten kun je heel goed lasagnebeplanting toepassen. Dit is een manier om bloembollen te planten die ook wel etagebeplanting genoemd wordt. Het betekent dat bloembollen in laagjes boven elkaar worden geplant, net als een lasagnegerecht of de etages van een flat. De laatbloeiende bloembollen komen onderin en de vroegbloeiende bloembollen bovenin. Doordat de bloembollen in laagjes van juiste bloeivolgorde worden geplant, bloeien de vroegbloeiers, zoals krokussen, als eerste. Daarna volgen de bloembollen die op een later moment bloeien, zoals hyacinten en tulpen. Deze opvolgende bloei zorgt ervoor dat je extra lang kunt genieten – van januari tot soms wel in mei.
Handig om te weten: Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten plant je in het najaar, vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst. Zomerbloeiende bloembollen zoals dahlia’s en calla’s plant je in het voorjaar, zodra de kans op nachtvorst voorbij is.