Bloembollen in potten

Met bloembollen in potten kun je mooie combinaties maken. Beplant ze in de herfst, zodat je het hele voorjaar van het kleurenfeest kunt genieten. Of plant ze ’s winters en houd de pot binnen. In het voorjaar kun je ze dan in de tuin planten.

Tips voor bloembollen in potten:

Winterbescherming

Bollen in pot zijn gevoeliger voor vorst dan bollen in de volle grond. Breng daarom aan de binnenkant van de pot noppenfolie aan voordat je de pot met aarde vult. Let er op dat het drainagegat onderin de pot vrij blijft, zodat overtollig vocht goed weg kan. Anders is de kans groot dat de bollen in de winter wegrotten. Je kunt de potten bij langdurige vorst ook tegen de woning zetten met een deken erover of zet ze tijdelijk in de berging.

Lasagnebeplanting

Wil je een pot die in het voorjaar extra lang bloei geeft? Kies dan bollen die elkaar in bloei overlappen en plant ze in lagen. Je plant de laatbloeiers in de onderste laag, waar de grond het koudst is. Dit kunnen bijvoorbeeld tulpen, narcissen en hyacinten zijn. De vroege bloeiers, zoals blauwe druifjes en krokussen, plant je steeds meer naar boven toe. Op deze manier word je in de lente steeds opnieuw verrast door nieuwe kleuren en prachtige bloemen.

Lieflijke combi

Kies een mooie sierpot voor op de tuintafel, beplant deze met kleinbloemige, vroegbloeiende narcisjes in het midden en blauwe bosanemonen (Anemone blanda)langs de rand en geniet in maart-april van deze lieflijke combi. Zorg wel dat de sierpot goed afwatert, maak zo nodig een gat onderin de pot!

Lees meer  4 x makkelijke vaste planten

Lieflijke combi

In de spotlights

Deze pot-met-lamp (Pure twilight van Elho) is een blikvanger op je terras. Beplant met bollen is hij vanaf het vroege voorjaar al decoratief. De tulpen in het midden met daaromheen bosanemonen (Anemone blanda) – die nonchalant over de rand heen hangen – geven een mooie opbouw in hoogte.

In de spotlights

Tulpenparade

Hier zijn niet alleen potten, maar ook een oude pan gebruikt om tulpen in te planten. Telkens met een andere kleur en omdat de tulpen gelijktijdig bloeien, geeft dit een spectaculair effect. Wil je langer genieten van je tulpenparade, kies dan voor verschillende bloeitijden.

 Tulpen parade

Bonte kleuren

Houd je van bonte kleuren? Koop dan eens verschillende bollen in verschillende kleuren, maar wel met dezelfde bloeitijd. Plant ze in groepjes in kleurige kunststof manden voor een oogverblindend effect in het voorjaar. De hyacinten zorgen ook nog eens voor een heerlijk zoete geur.

Bonte kleuren

Vensterbank buiten

Gezellig, zo’n buitenvensterbank vol potten met blauwe bloeiers! Het voordeel van zo’n vensterbank is dat je niet alleen buiten maar ook binnen van de bloeiende bollen kunt genieten. Het recept is eenvoudig – alleen hyacinten en bosanemonen zijn gebruikt – en daarom juist zo sterk. De oude, kleine potjes passen bovendien helemaal bij de nostalgische sfeer van de woning.
vensterbank buiten
Vergeten bloembollen plant je in december!  Lees hier nog eens beknopt hoe je bloembollen het beste in een pot plant.