Het zal je werk maar zijn: bloemen telen met een panoramisch uitzicht over het Zuid-Limburgse heuvelland. Voor Astrid Hollands werd die droom werkelijkheid. Vorig jaar plantte ze het eerste zaadje van haar pluktuin Fien Fleur en nu al komen de mensen van ver voor een bosje fien fleur; mooie bloemen die samen met het landschap een idyllisch geheel vormen.
Grote bos bloemen
Wie zich voorneemt een klein bosje te gaan plukken, komt daar geheid op terug. Zie het maar eens te weerstaan, al die kleurige leeuwenbekjes, violieren, blauwe vergeet-me-nietjes, dahlia’s, Rudbeckia’s en Zinnia’s in alle kleuren en vormen. En dat alles omringd door het fantastische heuvellandschap… Je zou het moment wel willen vereeuwigen. Eys behoort tot de gemeente Gulpen-Wittem en ligt in een schitterend gebied. Het uitzicht gaat over dorpjes in zowel Nederland als Duitsland en België, zonder horizonvervuiling van zendmasten of voetbalvelden.
Sfeer mee naar huis nemen
Blijven plukken lijkt de enige optie. Alsof je de sfeer mee naar huis zou kunnen nemen. „Heb je een emmer meegebracht”, vraagt Astrid. „Anders kun je er hier een meenemen, de bloemen moeten meteen het water in.” We zijn niet de enigen die verrukt rondlopen met een emmer en een snoeischaar. De opkomst is niet mis; er struinen zeker zo’n twintig mensen rond. „Gulpen-Wittem is een toeristisch gebied met veel dagjesmensen. Je moet ook niet onderschatten hoeveel mensen hier wonen. Omdat het heuvelachtig is, zie je geen bebouwing, maar er is een groot achterland. Veel mensen denken dat Limburg dunbevolkt is, maar in dit omliggende gebied wonen zo’n vierhonderdduizend mensen. Bovendien is een pluktuin hier vrij uniek. Tussen de heuvels is bloementeelt een stuk lastiger.”
Succesvolle pluktuin
Op een mooie dag trekt Fien Fleur zomaar tweehonderd bezoekers. Dat het zó’n succes zou worden, had Astrid nooit durven dromen. Vorig jaar op 1 maart kreeg het stel de sleutel. Terwijl ze midden in de verhuizing zaten, moest tegelijkertijd het veld bewerkt worden. Dit jaar begin juli kon de pluktuin worden geopend en met succes!
Dahlia’s blijven plukken
Uit het dahliakleurenpallet valt zoveel te kiezen dat er voor andere bloemen nauwelijks ruimte over blijft in ons boeket. De dahlia’s zijn in het voorjaar voorgetrokken in de koude kas. Op het moment dat buiten het groen boven komt, hebben ze al een flinke voorsprong. Na de ijsheiligen worden ze in het veld gezet en vanaf half juli staan ze in bloei. „Het zijn enorm dankbare planten”, vindt Astrid. „Ze bloeien maar en bloeien maar. De bloemen worden wel iets kleiner en de kleur verandert iets, maar je kunt ervan blijven plukken tot de eerste nachtvorst.” Lees het hele interview in Tuinseizoen augustus.
Wil jij ook een emmertje Fien Fleur plukken? De pluktuin is van maandag t/m zaterdag geopend van 8-18 uur op zondag van 10-16 uur.
Tekst: Kristel Engelen
Foto’s: Hanneke Reybroek