Verrijk je border met heerlijke bloemengeur. Wij geven wat tips.

Heerlijk geurende borderplanten zijn bijvoorbeeld:
1. Het maarts viooltje
2. Lelietje van dalen
3. Anjertjes ruiken warm en pittig, met een ondertoon van kruidnagel.
4. Duizendschonen, hun tweejarige familieleden, zijn uitstekende geurplanten voor de pluktuin.
5. Daglelies, liefhebbers van geel kunnen hun hart ophalen aan de Hemerocallis citrina en H.lilioasphodelus.
6. Hosta’s, als je dacht dat hosta’s alleen voor hun blad worden aangeplant heb je het mis, want de geurende bloemen van Hosta plantaginea var. grandiflora zijn zeker niet te versmaden.

anjers - geurende borderplant
Bloemengeur om zelf te zaaien
Wie graag zelf zaait zou eens Reseda odorata kunnen proberen. Deze plant heeft onopvallende groengele bloempjes, maar de heerlijke bloemengeur compenseert dit volledig. Leuk om in gemengde boeketten te verwerken.
De damastbloem (Hesperis matronalis) is een gemakkelijk te zaaien tweejarige tot vaste plant in paars of wit. En verspreid een heerlijke bloemengeur. Vooral tegen het vallen van de avond verspreiden ze een zoet parfum dat doet denken aan viooltjes en anjelieren.

kindje ruikt aan rozen

Heesters
Ook heesters voelen zich in de border op hun plek, al is het handiger om voor de voorgrond bij het terras soorten te kiezen die niet al te groot worden.
Allereerst natuurlijk de perkrozen die vanaf juni de lucht parfumeren met hun exquise geur; koop ze liefst tijdens hun bloeiperiode, zodat je je neus kunt gebruiken bij het uitkiezen.
Maar er zijn meer opties, zoals Choisya ternata waarvan de witte bloemen naar oranjebloesem ruiken. Of kies de dwergsering Syringa meyeri ’Palibin’, die rijk bloeit en met zijn hoogte van slechts 1 meter net zo welriekend is als zijn grote neven.