Met een beetje liefde en aandacht houd je de border in juni op zijn mooist. Als de grond eenmaal goed bedekt raakt, kiemt onkruid minder snel, zodat je niet meer zo vaak hoeft te wieden. Wel blijft het opletten bij stukken die je pas hebt aangeplant of waar je eenjarigen hebt gezaaid. Spot je daar afwijkende blaadjes, dan gaat het meestal om onkruid dat via de wind of de vogels in je tuin is beland.

Borderonderhoud in juni

1. Knip uitgebloeide bloemen weg

Planten blijven dan nieuwe knoppen vormen. Bij rozen knip je zo’n uitgebloeide bloem of bloemtros terug tot op een volledig blad (met het normale aantal deelblaadjes).

2. Bind hoge planten aan

Tegen eind mei zijn veel borderplanten zover uitgegroeid dat ze wel wat steun kunnen gebruiken. Doe dat bijtijds, want het is altijd jammer als bijvoorbeeld topzware riddersporen na een stevige regenbui omknikken. Bij riddersporen kun je de stengels stuk voor stuk steunen met een bamboestok. Bind ze aan met achtvormige lusjes van zacht tuintouw en laat de stok net onder de bloemtros eindigen, zodat hij het minst opvalt.

Bossige borderplanten als Heleniums, Monarda, Phlox, Persicaria en hoge herfstasters kun je prima steunen met halfronde draadboogjes of koppelbare steunen van metaal.

3. Knip borderplanten terug

Tussen half mei en begin juni kun je hoge borderplanten, die ná de langste dag bloeien, een stukje terugknippen. Daardoor blijven ze wat korter en zullen ze minder snel omvallen. Goede kandidaten voor zo’n knipbeurt zijn zomerbloeiers als Phlox, Campanula lactiflora, Heleniums, Eupatorium en herfstasters, maar bijvoorbeeld ook Sedum met zware schermen. Knip de planten uiterlijk rond 10 juni terug en kort de stengels daarbij met ongeveer een derde tot de helft in.

Terugknippen zorgt er niet alleen voor dat planten lager blijven, maar ze zullen zich ook beter vertakken waardoor ze rijker bloeien.

4. Plant zomerbollen

Zodra de kans op nachtvorst voorbij is, kunnen dahlia’s en andere zomerbollen naar buiten. Heb je zelf geen dahlia’s, begonia’s en ander moois opgepot, dan kun je ze vaak kant-en-klaar bij het tuincentrum kopen.

Dahlia’s die je zelf hebt voorgetrokken, zijn inmiddels aardig uitgegroeid. Als je ze niet getopt hebt, is het verstandig dat nu nog doen: goed vertakte planten bloeien immers veel rijker.

5. Bemest de border

Voor een uitbundige nazomerbloei heeft je border straks voldoende voeding nodig. Geef je border dus in juni zijn tweede bemesting en strooi rond rozen wat speciale rozenmest, zodra hun eerste bloeigolf voorbij is.