Met een oppervlakte van 9 hectare zijn de Utrechtse Botanische Tuinen een perfecte plek voor de tuinliefhebber. De Tuinen zijn een onderdeel van de Universiteit Utrecht en liggen in het hart van het Utrecht Science Park. Bewonder de prachtige Rotstuin, de Evolutietuin, de (sub)tropische collecties in de Tropische Kassen, de Ontdektuin, een Bijenhotel of de Vogelhut. Of neem een kijkje bij het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk.

Geschiedenis

De Utrechtse Botanische Tuinen behoren tot de oudste nog bestaande universitaire tuinen van Nederland. De Tuinen zijn opgericht in 1639, drie jaar na de oprichting van de Utrechtse Universiteit. De eerste tuin werd aangelegd als onderwijstuin voor studenten in de medicijnen op het toenmalige bolwerk Sonnenborgh, waar zich nu de Sterrenwacht bevindt.

In de loop van de tijd is er veel veranderd en de Botanische Tuinen zijn niet meer alleen het domein van studenten en wetenschappers maar een bron van inspiratie en genoegen voor iedereen die in planten is geïnteresseerd of gewoon lekker buiten wil zijn in een mooie omgeving. Je vindt er de mooiste planten uit de hele wereld in een aantal prachtig aangelegde tuindelen.

Specialisaties

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw hebben de Nederlandse botanische tuinen onderling afspraken gemaakt om te zorgen voor een zo goed mogelijke spreiding van collecties over de verschillende tuinen. Door deze afspraken is in de Nederlandse tuinen een groot scala aan plantensoorten, -geslachten en -families te vinden, evenals specialisaties in bijvoorbeeld nutsgewassen, rotsplanten of Zuid-Amerikaanse flora. De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht zijn, met veertien goedgekeurde deelcollecties, één van de grootste deelnemers aan deze overkoepelende Nederlandse Plantencollectie.

Lees meer  Floraliën in het Paleis op de Meir

Activiteiten voor iedereen

De Tuinen organiseren allerlei leuke en leerzame activiteiten voor bezoekers. Zo zijn er speurtochten voor (gezinnen met) kinderen, een Diertjesdag, markten voor plantenliefhebbers en het Tropisch Vlinderfestival voor iedereen. Met het jaarthema gaan de Tuinen jaarlijks dieper in op een speciaal plantenverhaal. Dit jaar is het thema ‘Struikrovers!’, dat gaat over planten die voedsel en water van andere planten stelen. Het thema bestaat uit een bordenwandeling door de Tuinen, een aantal expopanelen en de kinderspeurtocht ‘Opsporing verzocht!’.

Kijk voor alle activiteiten op de website van de Tuinen.

De Botanische Tuinen bezoeken?

De Botanische Tuinen zijn open vanaf het moment dat de eerste voorjaarsbloeiers de tuin opvrolijken tot laat in de herfst als prachtige zaden, kleurige bessen en herfstbladeren zorgen voor een waardig afscheid van het tuinseizoen. De seizoenen zorgen voor een voortdurende wisseling in het aanzicht van de tuinen.

De Tuinen zijn geopend van 1 maart tot 1 april, dagelijks van 10.00 tot 16.30 uur. De reguliere toegangsprijs is € 8,50, kinderen t/m 12 jaar en Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Het grootste deel van de Tuinen  is goed toegankelijk met een rolstoel en bij de Entree staat een beperkt aantal leenrolstoelen die je kunt gebruiken. Kijk voor alle informatie op www.uu.nl/botanischetuinen