Botanische tulpen hebben een natuurlijke uitstraling. Ze bloeien vroeg en blijven laag, ze komen als het ware bloeiend uit de grond.

De lage tuintulpen met hun heldere bloemkleuren en soms fraai gestreepte blad zijn in het vroege voorjaar echte blikvangers. Al deze tulpen zijn bestand tegen weer en wind, dus als je ze in november plant, ben je verzekerd van een vrolijk voorjaar!

Rooien hoeft niet
Botanische tulpenbolletjes hoef je niet te rooien, je kunt ze gewoon in de grond laten zitten. In de jaren erna komen ze dan weer terug. Geef ze wat extra voeding, want de bol moet weer even wat aandikken om een nieuwe bloemknop te vormen. De bollen halen hun voedingsstoffen voor het volgende jaar uit het afstervende blad, maai dit dus niet af.

tulpen in bakken
Tulpen voor in een pot
Botanische tulpen variëren in hoogte van 10 tot 40 cm. De kleinste zijn mooi voor in een pot:
1. Tulipa humilis:  bloeit vaak al vanaf maart en wordt niet hoger dan een krokus.
2. Tulipa ’Little Beauty’: een kruising tussen twee botanische soorten, bloeit rond april en breidt zich goed uit; als de purperen bloemen opengaan, trekt het korenbloemblauwe met witte hart alle aandacht
3. Tulipa urumiensis: dit meerbloemige tulpje opent in april/mei zijn heldergele sterretjes en vormt daarna mooie zaaddoosjes.
tulipa batalinii
Tulpen voor border en bloemenwei
1. Tulipa montana (syn. T. wilsoniana): een leuk tulpje dat maar 15 cm hoog wordt, het valt op door zijn felrode, perfect gevormde bloemen. Zet dit tulpje eens vooraan in de border of plant het in een bloemenwei, tussen niet al te dicht gras.
2. Tulipa batalinii (15 cm) met smal grijsgroen blad, bloeit goed in een pot maar staat ook mooi in een bloemenwei. De bloemen kunnen geel, bronskleurig, oranje of rood zijn.
3.Tulipa linifolia (15-20 cm): een leuke aanwinst voor een bloemenwei of graveltuin. In de zon spert dit tulpje zijn bloemblaadjes wagenwijd open, zodat je goed zicht hebt op de glanzend rode binnenkant.

Lees meer  De tuin in maart

Wil je weten hoe je tulpen plant? Kijk hier.