De buxusmot doet al enkele jaren zijn ronde door Nederland en België. Wanneer de temperatuur boven de 10 graden komt, worden de rupsen actief en eten ze heel wat buxussen kaal. Lees in dit artikel wat je kunt doen om de buxusmot te bestrijden.

Zorg voor een vogelvriendelijke tuin

Vogels zijn de natuurlijke vijanden van de rups of zoals Roel Vonk van de Botanische Tuinen op de Uithof in Utrecht in een interview met de NOS het zegt: ‘een natuurlijk bondgenoot om de rups snel te bestrijden.’ Een koolmeesje eet namelijk al snel zo’n zeshonderd rupsen per dag. Zorg dus voor een vogelvriendelijke tuin met een diversiteit aan bomen, heesters en verschillende ‘rommelhoekjes’. 

Buxusmot: de tips

Verwijder spinsel

Heeft je buxus nog geen last van de rups? Houd hem dan goed in de gaten. Kijk de plant geregeld na op spinsel dat de blaadjes samenklit en verwijder dit zo snel mogelijk. Dit spinsel vindt de buxusmot namelijk een heel fijne plek om eitjes te leggen.

Buxusmot: wees op tijd

Buxusmot bestrijden

Er bestaan verschillende middelen tegen de buxusmot, maar let wel op dat je ieder middel heel consequent om de twee weken opnieuw aanbrengt. Let wel op welk middel je gebruikt: sommige middelen kunnen schadelijk zijn voor bijvoorbeeld vogels!

Buxusmot met de hand verwijderen

Je kunt de rupsen ook met de hand verwijderen zodra je ze ontdekt en direct vernietigen. Controleer je buxus dan wel elke week op rupsen.

Aangetaste takken door buxusmot

Is je buxus al deels kaalgevreten? Verwijder aangetaste takken zo snel mogelijk en voer ze direct af naar de groenstort. Gooi ze niet in de groenbak want daar kruipen de rupsen zo weer uit.

Lees meer  Slakken en hosta's

buxusmot: zwaar aangetaste takken

Restafval

Zwaar aangetaste planten zijn helaas niet meer te redden. Haal ze uit de grond, doe ze in een afgesloten plastic zak en breng ze direct naar de gemeentelijke groenstort.

Lees ook: Alternatieven voor buxus

Vorst

Jonge buxusrupsen overwinteren in een cocon en kunnen tot wel -10 graden vorst verdragen! Controleer je buxussen dus regelmatig!

Tips van lezers

We kregen veel tips van lezers voor het bestrijden van de buxusmot.  Bijvoorbeeld:

 • Buxusmot bestrijden met thee
  Tip van Corrie Wigmans: Thee zetten van oude theezakjes (theezakjes wel even opknippen). Laten afkoelen. Vervolgens water koken en een volle waterkoker in de emmer doen bij de thee. Opnieuw laten afkoelen en daarna de emmer aanvullen met water tot 10 liter. Dagje laten staan en bij planten de gieten. Corrie zegt: ,,Wij dachten vorig jaar onze buxus moet eruit, maar het werkt echt; de buxus staat er nu frisgroen bij!” Zie foto:
  buxus bestrijden met thee
 • Buxusmot bestrijden met de hand
  Een tip die we natuurlijk al kenden,  maar we wisten nog niet dat het een leuke bezigheid was voor kinderen. Roza, de dochter van onze marketeer Chiara vindt het leuk om de rupsen te vangen. Na een middag was dit haar opbrengst (zie foto hieronder). Roza’s tip: ga met een stok of tak door de buxus en de rupsen laten snel los!buxusrupsen vangen
 • Buxusmot bestrijden met bruine of groene zeep
  Gerda Lycops reageert op Facebook dat ze de buxusmot bestrijdt met bruine zeep: ‘Bruine zeep (geen handzeep) oplossen in water en sproeien.’ In Nederland is bruine zeep beter bekend als groene zeep.
 • Buxusmot bestrijden met eenden
  Dit opvallende filmpje spotten wij van bij Laven Hoveniers. Het is een biologische manier van het bestrijden van de buxusmot.

Biologisch en efficient buxusrupsen verwijderen??? Dat kan….. tag een buxusrups eigenaar! Bekijk ook onze eigen beelden en info, volg onze fb pagina.

Geplaatst door Laven Hoveniers op zondag 6 mei 2018

 

Lees meer  Tips tegen slakken

Lees ook: Help, buxusschimmel!