De bolcatalpa is erg populair. Door de compacte, bolvormige kroon neemt deze boom niet veel ruimte in waardoor hij ook geschikt is voor kleinere tuinen. Maar hoe houd je hem mooi en gezond? Hieronder lees je alles over het snoeien van een bolcatalpa.
Een boom zoals de bolcatalpa (ofwel boltrompetboom) kom je in de natuur niet tegen. De bolcatalpa is dan ook ontstaan door veredeling; op de stam van Catalpa bignioides (trompetboom) is de bolvormige Catalpa bignonioides ‘Nana’ geënt. Slim bedacht want een ‘gewone’ trompetboom is voor de meeste tuinen niet geschikt. Deze snelgroeiende boom kan wel 10-15 m hoog worden en maar liefst 10 m breed. Door veredeling is dus een nieuw type boom ontstaan; met zijn karakteristieke en compacte vorm is de bolcatalpa niet meer weg te denken uit het bomensortiment. Ook de hartvormige bladeren zijn karakteristiek en erg decoratief.
Wanneer moet ik mijn bolcatalpa snoeien?
De beste tijd om een bolcatalpa te snoeien is de late winter of het vroege voorjaar (tussen februari en half maart) voordat de sapstroom weer op gang komt en de nieuwe groei begint. De boom is dan nog in rust, wat het risico op ziekten vermindert. Zorg er wel voor dat je nooit gaat snoeien tijdens vorst. De snoeiwonden kunnen dan bevriezen wat schade aan de boom geeft.
Hoe snoei je een bolcatalpa?
Om zijn kenmerkende ronde kroon te behouden, moet de bolcatalpa regelmatig worden gesnoeid. Door jaarlijks te snoeien, houd je de kroon compact en bevorder je de groei van nieuwe, gezonde scheuten. Je kunt er ook voor kiezen om een bolcatalpa om het jaar te snoeien. De bolvormige kroon wordt dan wat groter dan bij jaarlijkse snoei. Minder vaak snoeien is niet aan te raden. De takken van een catalpa zijn erg bros; lange takken breken bij flinke wind makkelijker af. Dit gaat bij een bolcatalpa niet alleen ten koste van de mooie bolvorm, de grote wonden die dan ontstaan geven ook meer kans op schimmelinfecties.
Het snoeien van een bolcatalpa is heel eenvoudig en is te vergelijken met het knotten van een wilg. Zo ga je te werk:
- Gebruik altijd een scherpe en schone snoeischaar en/of takkenschaar. Dit geeft mooi, gladde snoeiwonden die goed helen, dit – en een schone snoeischaar – vermindert de kans op ziekten.
- Knip alle takken terug zo’n 5 cm boven de entplek, dus waar de kroon op de stam is geplaatst. Na verloop van jaren ontstaat vanzelf een knot zoals bij een knotwilg.
De trompetboom
Een ‘gewone’ catalpa (Catalpa bignonioides) wordt meestal trompetboom genoemd. Deze boom heeft een heel andere groeivorm dan de bolcatalpa. Hij heeft een grillige, open kroon die erg breed wordt. De grote, hartvormige bladeren zijn veel groter dan die van de bolcatalpa én hij bloeit in juni-juli uitbundig, met grote, witte trompetachtige bloemen die veel bijen lokken. Een echte blikvanger dus!
Hoe snoei je een trompetboom?
De trompetboom hoef je amper te snoeien. Om zijn mooie, natuurlijke vorm te behouden, haal je alleen zieke, dode en kruisende takken weg. Doe dat bij voorkeur in oktober-november, maar nooit later. Kruisende takken zijn takken die langs elkaar schuren. De bast beschadigt hierdoor wat lelijke wonden geeft die een poort voor schimmelziektes vormen. Om dit te voorkomen snoei je één van de twee kruisende takken helemaal weg. Kies hierbij altijd de zwakste tak of de tak die de groeivorm verstoort, bijvoorbeeld als deze naar de binnenkant van de kroon groeit.
Extra tips voor het snoeien van een trompetboom
- Gebruik altijd scherp en schoon snoeigereedschap om schade aan de boom te voorkomen. Ook vermindert dit de kans op het binnendringen van schimmels in de snoeiwonden.
- Controleer de catalpaboom regelmatig op ziektes en plagen en snoei indien nodig zieke takken weg.
- De trompetboom is gevoelig voor wind; waait het hard dan kan het voorkomen dat er een of meerdere takken afbreken. Knip of zaag de afgebroken takken terug tot een vertakking of eventueel tot bij de stam en zorg voor een mooie, gladde snoeiwond.