Om je conifeer mooi en gezond te houden, moet je hem regelmatig snoeien. Maar hoe en wanneer moet je eigenlijk een coniferen snoeien? In dit artikel deel ik mijn ervaringen en tips, zodat jij precies weet waar je op moet letten als je jouw coniferen gaat snoeien. Zo staan ze er straks weer stralend bij!
Coniferen vallen onder de naaldbomen. Ze worden echter meestal als haag gehouden en zo gesnoeid, dat ze een dichte muur van groen vormen. Het is belangrijk om je coniferen regelmatig te snoeien, zeker als ze een haag vormen samen. Anders kunnen er gaten in je haag ontstaan, of kan de conifeer bruin worden. Een conifeer snoeien, wordt ook wel een conifeer scheren genoemd, het betekent precies hetzelfde.
Wanneer kun je een coniferen snoeien?
Het snoeien van een conifeer is redelijk vergelijkbaar met een taxus snoeien. Het is het beste om je conifeer twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer snoei je in het vroege voorjaar, bijvoorbeeld in maart. De tweede keer snoei je in de late zomer. Door je conifeer twee keer per jaar te snoeien, zorg je ervoor dat de plant vol en mooi jong blijft.
Je snoeit in maart omdat de groeiperiode van de conifeer dan net begint. De plant herstelt snel en ziet er in het voorjaar en de zomer fris en groen uit. Aan het eind van de zomer snoei je nog eens licht om ervoor te zorgen dat er voldoende licht en lucht bij de rest van de plant kan komen.
Hoe snoei je een conifeer?
Een beetje zorgvuldigheid is wel belangrijk als je een conifeer gaat scheren. De planten worden namelijk redelijk snel bruin en dat is natuurlijk zonde. Wil je je conifeer snoeien zonder schade? Hieronder geef ik je wat tips.
- Gebruik scherp en schoon gereedschap om verspreiding van ziektes en schimmels te voorkomen.
- Snoei alleen het jonge groen en snijd niet in het bruine hout. Dat groeit niet meer aan.
- Let op het weer. Vriest het? Wacht dan tot het tijdens het snoeien en tot een paar dagen naderhand een paar graden boven nul blijft. Vorst kan de verse snoeiwonden flink beschadigen. Hetzelfde geldt voor erg warm en droog weer. Je kunt je conifeer het beste niet op een zonnige dag snoeien.
Ga altijd veilig te werk. Gebruik handschoenen, goede apparatuur en eventueel een veiligheidsbril. Heb je een hoge conifeer? Gebruik dan een stevige trap of ladder en vraag eventueel hulp om ongelukken te voorkomen.
Mijn conifeer krijgt bruine plekken na het snoeien
Het komt regelmatig voor dat een conifeer bruine plekken krijgt na het snoeien. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, want de plant wordt er lelijk van. Een veelvoorkomende oorzaak is dat de conifeer te ver is teruggesnoeid. Coniferen groeien namelijk niet op oud hout. Heb je de plant toch in het oude hout teruggesnoeid, dan kan hij daar niet meer groeien en wordt hij bruin.
Heb je echt flink gesnoeid, dan kan het zelfs gebeuren dat je plant niet meer genoeg voedingsstoffen op kan nemen. De conifeer wordt dan langzaamaan helemaal bruin. Ook schimmelinfecties, grote droogte of takluis kunnen oorzaken van bruine coniferen zijn.
Kan een bruine conifeer weer groen worden?
Kort gezegd: ja, een bruine conifeer kan weer groen worden, maar daar zitten wel wat voorwaarden aan. Veel coniferen kunnen zich, bij grote droogte, weer herstellen met voldoende water. Het is echter beter om het bruin worden gewoon te voorkomen en je coniferen in lange, droge periodes wat water te geven. Verder kun je takluis en schimmelziekten vaak (biologisch) bestrijden.
Komen de bruine takken door te rigoreus snoeien? Dan wordt het wat ingewikkelder en hangt het herstel af van de schade die je de plant hebt aangedaan. Als de plek te groot is, kan het zijn dat dit zich nooit meer helemaal herstelt. Blijft de bruine plek beperkt, dan kun je de bruine takken wegknippen en het gat opvullen door de groene takken ietwat naar het gat te buigen. Vervolgens geef je je conifeer goed en regelmatig water en zorg je voor goede bemesting, zodat de plant alles heeft dat hij nodig heeft om goed te kunnen herstellen.