Courgettes en pompoenen zijn echte koukleumen, die je pas uitplant als het buiten aangenaam weer is. Je kunt in april- mei alvast binnen voorzaaien, dat lukt vaak prima op de vensterbank. 

De pompoenfamilie bevat veel smakelijke soorten, zoals courgettes en pompoenen. Ook zijn er soorten voor de sier, zoals de sierpompoentjes en fleskalebassen. Allemaal zijn het echte koukleumen, die je pas laat buiten uitplant: rond eind mei of begin juni, als het echt lekker warm is. Want bij koud weer stagneert de groei en worden de planten snel door slakken belaagd.

Binnen voorzaaien

Al is het buiten nog te koel, je kunt courgettes en pompoenen wel vast binnen voorzaaien. Vul potjes met goede potgrond en steek in elk potje 1 of 2 zaden. Dek af met ongeveer 1 cm grond en geef de potjes water. Zet ze daarna onder een kapje op een warme plek (tussen de 20-25 graden), bijvoorbeeld op de vensterbank.
De zaden kiemen vrij snel. Zijn ze eenmaal boven de grond, zet de plantjes dan op een lichte plek (maar uit de felle middagzon). Ze groeien snel, dus waarschijnlijk moet je ze nog eenmaal overpotten.

Courgettes en pompoenen uitplanten

Eind mei of begin juni kun je courgettes en pompoenen in de tuin uitplanten. Het worden forse planten, dus geef ze voldoende ruimte. Verder houden ze van zon en vruchtbare, goed vochthoudende grond; meng vooraf bijvoorbeeld wat extra compost door de aarde. Courgettes zijn het lekkerst als je ze jong oogst, dat kan vaak al na een week of zes. Pompoenen hebben natuurlijk meer tijd nodig om uit te groeien.

Lees meer  Moestuinklusjes november

Bekijk hier meer tips bij het voorzaaien van groenten, bloemen en kruiden.