Het kiezen van de juiste verharding valt vaak niet mee. Het aanbod is enorm en waar moet je zoal op letten? Wil je één of juist een combinatie van materialen? En in welk verband wil je ze laten leggen? Onderstaande tips vormen een handvat bij het kiezen.

1. Inspiratie opdoen
Kijk, voordat je bestrating uitkiest, goed om je heen om te bepalen wat je mooi vindt. Let op materialen in andere tuinen, wandel eens door een nieuwbouwwijk of bekijk onze pagina met voorbeelden van tuinontwerpen.

2. Welke sfeer?
Bedenk welke sfeer je in de tuin wilt creëren. Wil je een eigentijdse of een klassieke sfeer? Wil je een strakke of juist een romantische tuin? Elke bestrating heeft zijn eigen sfeer; zo ogen grootformaat-tegels modern en gebakken klinkertjes klassiek. Hou je van een warme of juist een koele sfeer? De kleur van de verharding bepaalt voor een groot deel de sfeer in de tuin. Bedenk dat gele tinten warm ogen terwijl grijstinten koud overkomen.

3. Neutraal
Kies bij voorkeur een neutrale bestrating, hier raak je niet snel op uitgekeken. Want is de bestrating eenmaal gelegd, dan zal je deze niet zo snel meer vervangen!

4. Niet teveel
Pas bij voorkeur niet meer dan twee tot drie verschillende soorten bestrating toe. Teveel soorten maken het geheel al snel onrustig.

5. Woning
Houd rekening met de kleur en stijl van de woning. Neem voor bestrating dicht bij het huis een kleur die hier mooi mee combineert. Een moderne woning vraagt om eigentijdse materialen, terwijl bij een jaren ’30 woning zowel moderne, grote tegels als klassieke gebakken klinkers passen.

6. Seizoenen
Bedenk dat bestrating ’s zomers met felle zon heel anders kan ogen dan in de winter of bij regen. Tegels die naar wit neigen kunnen in de volle zon irritant verblindend zijn. Grijze tegels kunnen ’s winters erg somber ogen. Sommige tegels worden in de regen glad, terwijl gebakken klinkers dan mooie diepe kleuren geven.

7. Combineren
Hout en halfverharding zoals grind of dolomiet doen warmer aan dan klinkers of tegels. ‘Koude’ materialen zijn heel mooi te combineren met ‘warme’ materialen; een groot terras oogt bijvoorbeeld minder kil als je de tegels combineert met hout of split. Een grote oppervlakte aan bestrating kun je ‘breken’ door deze af te wisselen met stroken of vlakken van een ander materiaal. Wissel grote tegels bijvoorbeeld af met stroken klinkers in een andere kleur.

8. Klein of groot
Grootformaat-tegels geven een rustig beeld en een ruimtelijk effect; ze laten de tuin groter lijken. Hoe kleiner de bestrating, hoe meer naden en hoe onrustiger het beeld wordt. Een kleine tuin lijkt met klinkers of kleine tegels nóg kleiner.

9. Onderhoud
Tegels met een coating stoten vuil en mos af en zijn daardoor zeer onderhoudsvriendelijk. Klinkers vragen juist veel onderhoud, omdat in de naden veel onkruid kan ontkiemen.

10. Strook beplanting
Leg een pad of terras niet direct tegen de gevel maar maak hiertussen een strook voor beplanting; dit oogt minder ‘stenig’ en daardoor veel vriendelijker. Bovendien zit je op het terras dan tussen het groen waardoor je meer een tuingevoel ervaart.

11. Verband
Bedenk in welk verband je de bestrating wil leggen. Kies je bijvoorbeeld voor halfsteensverband, voor elleboog-, blok- of wildverband?

12. Draagkracht
Houd er rekening mee dat – in verband met de draagkracht – voor een oprit een dikkere steen of tegel nodig is dan voor een terras. Leg de verharding op de oprit in elleboog- of keperverband (dat wil zeggen zig-zag) om rijsporen van de auto te voorkomen