Een vlonderpad dat als een loper door de tuin loopt, vakken vol wuivende grassen, een zwemvijver en aangrenzend loungeterras met een buitenkeuken en pizza-oven. Deze eigentijdse tuin in Heemstede ademt de sfeer van de kust. Een tuin voor buitenmensen die houden van het goede leven!

Bij het ontwerpen van een nieuwe tuin hanteert Studio REDD altijd drie uitgangspunten. ,,Het eerste uitgangspunt is de klant, vervolgens kijken we naar de architectuur en het interieur; we proberen hier een sterke verbinding mee te maken. Tot slot kijken we naar het landschap, naar wat er al is en hoe levensvatbaar dit is. In dit geval stonden er een grote eik en een beuk in de tuin, deze zijn beschermd dus daar mocht niks mee gebeuren.’’

tuinontwerp kust in je achtertuin

Toen bij de aanleg van de zwemvijver de grondwaterstand tijdelijk werd verlaagd door middel van bronbemaling werden deze oude bomen – en ook de op de erfgrens aanwezige leibomen – voorzien van druppelbevloeiing om schade door uitdrogen te voorkomen.

tuinontwerp tips

Strandgevoel
,,Eerst hebben we de positie van de zwemvijver en de terrassen bepaald op basis van de stand zon en de relatie met het interieur. Daarna hebben we een lange vlonder als loper geïntroduceerd. Deze begint bij de oprit en gaat helemaal rondom tot aan de zwemvijver; deze opent de ruimte in de tuin en maakt tegelijkertijd een heldere routing. Tenslotte hebben we de functies logisch geordend. Dit gaat vooral over het gebruik, de fietsenberging, het speelgazon, de buitendouche, pizzaoven en buitenkeuken”, vertelt Richard.

Een perfecte afwerking is voor de mannen van Studio REDD essentieel. ,, De siergrassen zijn gemixt met vaste planten, dit geeft verschil in bloei, kleur en groei maar het is niet een enorm uitbundige bloei omdat we een duinsfeer wilden. De tuin is heel strak, maar oogt door de beplanting toch heel ontspannen. Met lekker weer geeft deze tuin een beetje een strandgevoel.’’

Lees meer  Mediterrane tuin met paviljoen

tuiontwerpen

Planten in de tuin

Siergrassen
Deschampsia cespitosa ’Goldtau’ (ruwe smele)
Molinia arundinacea ’Karl Foerster’ (pijpenstrootje)
Luzula sylvatica (grote veldbies)
Sesleria autumnalis
(blauwgras)
Sesleria nitida
(blauwgras)
Stipa tenuissima (vedergras)

Vaste planten
Aquilegia vulgaris ’Ruby Port’ (akelei)
Aquilegia vulgaris ’Black Barlow’ (akelei)
Aruncus ’Johannisfest’ (geitenbaard)
Astrantia major ’Shaggy’ (Zeeuws knoopje)
Echinacea purpurea ’Green Edge’ (zonnehoed)
Geranium phaeum ’Album’ (tuingeranium)
Rodgersia pinnata ’Alba’ (schout bij nacht)
Sanguisorba officinalis ’Red Thunder’ (pimpernel)
Thalictrum delavayi (ruit)

Tuin
Het perceel is ruim 800 m², de tuin ligt aan drie kanten rondom de woning. Het terras met buitenkeuken ligt op het noordoosten.

Woning
Vrijstaande woning uit de jaren ’80.

Bewoners
Gezin met drie kinderen.

Wensen
1 loungeterras
2 pizza-oven
3 buitenkeuken
4 zwemvijver
5 douche
6 sfeer van de kust
7 speelruimte voor de kinderen
8 trampoline

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Groot (>500 m2)
Ligging: Noord|Oost

Gegevens ontwerper

Richard Paalman | Studio REDD Exclusieve tuinen
Abcovenseweg 23a
5051 PT
www.studioredd.nl