Mei is een ontzettend leuke maand. Misschien wel een van de leukste. Waarom? Je kunt namelijk met alle vorstgevoelige planten naar buiten, je kunt nu genieten van wat je eerder hebt gezaaid of geplant én je kunt uitkijken naar het moment wanneer je de eerste tomaten plukt. Over 2 tot 3 maanden, om precies te zijn. Lees alles over de moestuin in mei.

De ijsheiligen vertrekken

Meestal treedt de eerste vorst op vanaf november, afhankelijk van de weersomstandigheden. Tot en met 15 mei is er kans op nachtvorst. Maar neem die datum vooral niet als start om aan de slag te gaan in je tuin. Houd vooral de weerman- en vrouw in de gaten. Wat zij te vertellen hebben vanaf mei, dat is het allerbelangrijkste. Van 11 tot en met 15 mei gedenkt de katholieke kerk de zogenaamde ijsheiligen. Volgens de volksweerkunde zijn dat de laatste dagen met mogelijke nachtvorst.

moestuin in mei, aardbei, vorst, ijsheiligen, tuinseizoen

Ben slakken de baas

Ook in mei zijn slakken uiterst actief. Wees ze dus te snel af en pak ze tijdig aan. Je kunt biervallen zetten, ei- of oesterschelpen fijn malen en zelfs koperringen plaatsen, als ecologische oplossing. Maar je kunt tegenwoordig ook gerust grijpen naar ecologische bestrijdingsmiddelen, zoals de ecologische slakkenkorrel. Overal te vinden en vooral niet schadelijk voor mens en dier. Ook niet voor de natuurlijke vijanden van slakken: vogels en egels.

Lees hier tips tegen slakken van Angelo Dorny

Tuinieren in potten en bakken

Het hoeft niet altijd in je nadeel te spelen dat je niet veel plaats hebt om te tuinieren. Tuinieren is vooral logisch nadenken. Want ook in potten en bakken kun je op je terras of balkonnetje aan de slag. Meer nog: op een terras of balkonnetje bepaal je zelf waar je de planten neerzet. Zo kun je het ideale plekje zoeken. Deze maand kun je er bijvoorbeeld tomaten in planten, maar ook struikboontjes, snijbiet, radijsjes, Parijse worteltjes, sla en pepers of paprika’s doen het er prima in.

Lees meer  Salade met daslook

moestuin in mei, moestuin, bak, potten en bakken, tuinseizoen

Wat kun je nu zaaien of planten?

– andijvie
bieten
– bloemkool
boerenkool
broccoli
– courgette
kervel
– komkommer
– koolrabi
– maïs
pompoen
prei
radijs
– rapen
– savooiekool
– rode kool
sla
spinazie
– spruitkool
wortelen

bloemkool, moestuin in mei, tuinseizoen