Een moestuin voor iedereen
Waar tot voor ruim een jaar alleen een modderig, braakliggend terrein lag, floreren nu heerlijke groenten en fruit, en kleurige (snij)bloemen. Locatie: de bosrand van het Groenendaalse Bos in Heemstede. Begin 2013 kreeg Stichting ‘Kom In Mijn Tuin’ de sleutel in handen. Met man en macht is er gewerkt om het 3000 m2 grote terrein te ‘ontginnen’. Het resultaat: reeds bij de start van het tuinseizoen was het landje klaar en lagen er kindertuinen, generatietuinen en mindervaliden tuinen.

Kippen in de tuin, onze ecologische vuilnisbakjes
Kippen worden al eeuwenlang gehouden omwille van één reden: ze leggen eieren. En hoewel dat een stevig argument is om zelf kippen in huis te halen worden ze tegenwoordig gepromoveerd tot gezelschapsdier waarvan je met het hele gezin kunt genieten. Dat ze je regelmatig van een vers eitje voorzien, dat neem je er graag bij. Een eerlijk eitje, zeg maar. Want een kip met voldoende scharrelruimte, dat is meestal ook een blije kip.

Bosvruchten uit eigen tuin
Fruit kweken is misschien wel het leukste onderdeel van de moestuin. Die sappige vruchtjes die je zo van de struik in de mond steekt. Heerlijk toch! En het fijne is: die bramen, frambozen, aalbessen en bosbessen zijn helemaal niet moeilijk te kweken.

Urban gardening, van Antwerpen tot Kortrijk
Denk je dat je in de stad alleen maar kan moestuinieren op je balkon? Niets is minder waar. Overal duiken lapjes met groenten op, of het nu een verlaten fabrieksterrein, het dak van een bibliotheek, of een stukje oever van de Schelde of Leie is. Meer nog: iedereen kan er mee komen tuinieren, ook wie nog nooit één plantje in de grond stopte. Ervaren ecotuiniers helpen je op weg en brengen enthousiast de groene kriebels over. Gent, Brussel, Antwerpen en Kortrijk geven alvast het goede voorbeeld.

Lees meer  Spinazie: gezonde en veelzijdige krachtpatser

Het vuur mag aan!
Het is weer zover: het BBQ-seizoen is begonnen! Een lekker visje, een sappige hamburger, een kippenpootje, een lekkere maïskolf, geroosterde groente… De mogelijkheden zijn legio. Met knapperig (zelfgebakken) brood, een salade en een glaasje koele witte wijn of rosé erbij mag de avond eindeloos duren…

Lode Claus: ‘Ik hoop ooit zoveel kennis te hebben als mijn vader’
In Kruishoutem, ergens op het platteland, ligt de kruidenkwekerij van Christian en Lode Claus. Vader en zoon kweken er, in en rond de aanpalende kassen, ontelbaar veel courante en minder courante kruiden. Al meer dan 100  jaar treedt de nieuwe generatie in de voetsporen van hun vader. En dat is hier niet anders. Een oprechte passie voor het vak en een zeer grote kennis maken van hen een van de beste kruidenkwekers van België.

Zoete verleidingen
Al dat heerlijke fruit uit eigen tuin kun je prima verwerken in taarten, cupcakes en desserts. Geef je bosbessen een krokant laagje van geroosterde havermout, versier ricottataartjes met frambozen of maak zelf zwartebessenjam die je weer  kunt gebruiken om een cake mee te beleggen. Heerlijk, al dat zomerfruit!

Zaaien is fun
Mike De Roover is actief in de zorgsector, heeft een relatie met Annelies Stessens en samen zijn ze de trotse ouders van Leyla (3) en Fiene (1). Mike is een gepassioneerd groenliefhebber die heel wat uren in de moestuin doorbrengt. Leyla helpt daar maar wat graag mee!

De Tuin op Tafel 2

 De Tuin op Tafel 2 ligt vanaf 8 mei in de winkel en is hier te bestellen!

 

Lees meer  Spruitgroenten