Wil je (kerst)decoraties maken? Dan komen planten uit je eigen tuin zeker van pas! Sierappeltjes, bessen, gekleurde takken, ingedroogde zaadpeulen en takjes van winterbloeiers bieden volop mogelijkheden voor mooie decoraties.  

Ilex verticillata (winterbes)


Deze bladverliezende hulst geeft in het najaar talloze oranjerode bessen; de bestakken worden dan ook vaak aangeboden bij de bloemist. Heb je de ruimte dan zou je deze opgaande, brede, bladverliezende heester ook in je eigen tuin kunnen planten. Het is een echte besheester, want de kleine, witte voorjaarsbloempjes zijn niet spectaculair. Omdat de plant tweehuizig is, is het nodig zowel een vrouwelijk als een mannelijk exemplaar aan te planten. Geef ze een beschutte plek op humeuze, vochthoudende grond en bescherm de bessen zonodig tegen vogels.
hoogte: 3 m * standplaats: zon-halfschaduw * bessen: vanaf half september

decoreren met planten uit eigen tuin

2 Jasminum nudiflorum (winterjasmijn)


Maar weinig planten bloeien ’s winters en dan ook nog met zulke zonnige bloempjes! Winterjasmijn doet zijn naam eer aan, want deze jasmijn bloeit – afhankelijk van het weer – van december tot maart. Deze sterke leistruik doet het zelfs tegen een noordmuur, maar geeft in de zon wel meer bloempjes. Winterjasmijn werkt zichzelf niet omhoog dus bind de takken regelmatig aan de muur of schutting. Geef hem ook de ruimte, want deze leistruik groeit erg breed uit en kan wel 3 m in beslag nemen. Ook heeft winterjasmijn een wat rommelige groei, waardoor hij voor een ‘nette’ tuin minder geschikt is.
hoogte: tot 2,5 m * standplaats: zon tot halfschaduw * bloeitijd: december-maart

decoreren met planten uit eigen tuin

Physalis alkekengi var. franchetii (lampionplant)


Wie kent niet de mooie oranje lampionnetjes van de lampionplant? Deze staan prachtig in herfstschikkingen, maar je kunt ze ook drogen waardoor je ze de hele winter voor decoraties kunt gebruiken. Als je de lampionnetjes aan de plant laat hangen, kunnen ze verworden tot fragiele kunstwerkjes waarbij je tussen de nerven door de oranje bes binnenin kunt zien. De lampionplant zelf is niet erg verfijnd; omdat hij woekert door middel van ondergrondse worteluitlopers kun je hem het beste planten in een ingegraven emmer of ruime kuip zonder bodem erin. Zet deze vaste plant op een minder opvallende plek want hij springt alleen in het oog als de lampionnetjes eraan hangen. En omdat de bladeren en stengels soms huidirritaties kunnen geven, pak je deze plant het beste niet zonder handschoenen aan.
hoogte: 80 cm * standplaats: zon-halfschaduw * lampionnen: oktober-november

Lees meer  Verse kruiden uit eigen tuin

decoreren met planten uit eigen tuin

Viburnum x bodnantense ’Dawn’ (sneeuwbal)


Van november tot in maart-april kun je genieten van de bloei van Viburnum x bodnantense ’Dawn’. Dat de bloempjes ook nog eens heerlijk geuren is een extra pluspunt. Deze opgaande, bladverliezende heester neemt niet veel ruimte in beslag en is daarom ook geschikt voor een wat kleinere tuin. Als je hem naast de voordeur of keukendeur plant, ruik je elke keer als je ’s winters binnenkomt de frisse bloemengeur!
hoogte: tot 2,5 m * standplaats: zon of halfschaduw * bloeitijd: november-maart

decoreren met planten uit eigen tuin

Skimmia japonica subsp. reevesiana


Let op dat je de juiste Skimmia koopt. Je hebt er namelijk een met bessen en een met dichte bloemknoppen. Skimmia japonica subsp. reevesiana is een soort met prachtige bessen én dus heel geschikt om mee te decoreren. Het is een tweeslachtige soort en daarom is het – in tegenstelling tot veel andere besdragende Skimmia’s – niet nodig om er een vrouwelijke Skimmia bij te planten. De bessen geven al vanaf september-oktober kleur en blijven lang aan de struik. Skimmia’s zijn groenblijvend en houden van humeuze grond.
hoogte: 60 cm * standplaats: halfschaduw * bessen: oktober-februari

decoreren met planten uit eigen tuin
Dipsacus fullonum (kaardenbol)

De ingedroogde zaadhoofden van kaardenbol – die in vroeger tijden werden gebruikt om wol te kaarden – zijn erg decoratief. In de tuin staan ze de hele winter fier op hun hoge stengels en zijn dan erg mooi met een laagje rijp of sneeuw erop. Ze zijn ook goed te gebruiken voor decoraties binnenshuis. Kaardenbol is een (stekelige!) tweejarige plant die geschikt is voor een wat meer natuurlijke tuin waar de plant zich enigszins mag uitzaaien.
hoogte: tot 1,5 m * standplaats: zon-halfschaduw * bloeitijd: juli-september

Lees meer  Traditioneel Engels - Chelsea Flower Show

 

decoreren met planten uit eigen tuin

Tip
Gedroogde bloemschermen of zaaddozen zijn op zich al heel decoratief, maar je kunt ze met een spuitbus ook makkelijk een kleurtje geven.

Meer tips vind je het magazine Tuinseizoen november-december 2017

Bekijk ook: 9 handige tips bij het maken van een kerststuk
                        Geurende winterbloeiers