Een mooi, groen gazon lijkt misschien vanzelfsprekend, maar voor een mooi grastapijt is goed onderhoud essentieel. Helaas worden er bij het gazononderhoud vaak fouten gemaakt die het resultaat flink kunnen ondermijnen, ondanks de inspanning. Lees hier over de meest voorkomende fouten zodat je ze kunt voorkomen.

Te weinig of teveel kalk

Voor een gezond gazon is de pH-waarde van de grond belangrijk. Dood materiaal zoals bladresten verlaagt de pH-waarde, waardoor de grond verzuurt. In deze zure grond kan gras minder goed groeien, waardoor onkruid en mos meer speelruimte krijgen. Daarom is het zaak om in de winter voldoende kalk te strooien; als de bodemtemperatuur vijf graden is, wordt de kalk goed opgenomen, en zal de bodem geleidelijk ontzuren. Pas er echter voor op dat je teveel kalk strooit. Overmatige groei van gras kan een belemmering vormen voor bloemen en planten.

Niet verticuteren

Om de grasmat mooi te houden is het noodzakelijk om jaarlijks te verticuteren. Verticuteren is het insnijden van de bodem met een verticuteermachine, waardoor deze loskomt. Door dit proces kun je onkruid en mos verwijderen dat zich gedurende de winter gevormd heeft, en die het gras kan verstikken als het niet aangepakt wordt. Als het verticuteren niet jaarlijks plaatsvindt, ontstaat een viltlaag die verhindert dat licht, lucht en voedingsstoffen de wortels van het gras bereiken. Geef de grond na het verticuteren de tijd om te herstellen voor je weer aan het gazononderhoud werkt.

Verkeerd maaien

Bij het maaien kunnen er veel fouten gemaakt worden. Zo is het niet verstandig om het gras te maaien als de grondtemperatuur beneden de tien graden is; het gras is dan te zwak om te herstellen waardoor onkruid vrij spel krijgt. Als de temperatuur goed is, is het belangrijk om wekelijks te maaien. Hierdoor wordt het groeihormoon van het gras gestimuleerd, waardoor het gazon dicht en weelderig wordt. Maai nooit op het heetst van de dag, want daar zal het gras slecht van herstellen. Maai ook niet als de grassprieten zwaar zijn van de dauw. In de late middag of in de avond, als de sprieten overeind staan, is het beste moment voor deze klus.

Grasresten laten liggen

Hoewel het waar is dat maairesten kunnen dienen als een natuurlijke bemesting voor het gazon, wordt dit vaak verkeerd begrepen. Dit gaat namelijk alleen op als het gras versnipperd is, bijvoorbeeld met een mulchmaaier, en gelijkmatig verdeeld wordt. Als grasresten na het maaien blijven liggen, vormen ze een tapijt op het gazon, dat verhindert dat licht en lucht de bodem bereiken en het gras zal doen verstikken. Daarom is het van belang om grasresten na het maaien op te vangen en af te voeren.

De grasmaaier niet slijpen

Elke keer dat je de grasmaaier gebruikt heeft dit impact op de maaimessen. Botte messen snijden de grassprieten niet, maar scheuren ze af. Hierdoor beschadigt het grasplantje, waardoor het energie steekt in herstellen in plaats van in groeien. Bovendien kunnen de toppen bruin kleuren. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk om de messen van de grasmaaier regelmatig te slijpen, dat wil zeggen ongeveer na elke vijftien maaibeurten.

Sabien

Als dochter van een hovenier bracht Sabien Froger haar jeugd vele uren samen met haar vader door in de grote tuin bij hun huis. Meehelpen met het snoeien van fruitbomen, gras inzaaien en aan de slag in de moestuin: al van jongs af aan wordt ze dolgelukkig van buiten bezig zijn. Met haar handen in de aarde, omringd door de vele dieren in de tuin. Ook nu ze op een appartement woont, heeft ze geen tekort aan planten. Zo’n 30 kamerplanten en een gezellig groen balkon laten haar iedere dag weer een beetje terugdenken aan die heerlijke, lange dagen in de tuin.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *