Het najaar kan een drukke tijd zijn met alle veranderingen, dág-zomer-dipjes en bezigheden. Misschien denk je wel, die tuin laat ik nu even voor wat het is. Toch is het wel belangrijk om deze niet te laten verwilderen. Gebruik de tuin als therapie en doe wat tuinklusjes in de buitenlucht!
Tuinklusje 1: Stekjes voor de winter
Wie het ook in de winter niet zonder verse kruiden wil stellen, maar in huis geen ruimte heeft voor uit de kluiten gewassen planten, kan nu stekjes nemen en opkweken.
Hoe? Snijd met een scherp mes het bovenste onverhoute deel van een takje af. Haal de blaadjes weg, de plant heeft namelijk kracht nodig om wortels te vormen. Steek de stengel in een pot met zaai- en stekgrond. Maak een ‘kap’ van een stuk folie of plastic zakje; dit zorgt voor voldoende luchtvochtigheid. Na drie weken op een zonnige vensterbank ontwikkelen zich de eerste worteltjes.
Tuinklusje 2: Pelargoniums terugknippen
Het najaar is de tijd van het terugknippen van Pelargoniums, die in de volksmond ook gewoon geraniums worden genoemd. Pelargoniums bloeien vaak tot in oktober, maar dan moeten ze echt naar een overwinteringsplaats.
Hoe? Knip de planten terug en laat per pot twee of drie knoppen staan. Haal de bladeren weg, want die zijn in de winter bijzonder gevoelig voor aantasting. Verhuis de Pelargoniums naar een koele ruimte, geef ze eenmaal per week water en ventileer geregeld om schimmelvorming te voorkomen.
Tuinklusje 3: Meer kleur in de tuin
Door de vallende bladeren, kalende bomen en uitgebloeide planten kan de tuin in de herfst soms wat saai aanvoelen. Oktober is daarom een prima tijd om nieuwe planten te planten en wat kleur in je tuin aan te brengen. Tuincentra staan vol met planten die nu op hun mooist zijn: herfstasters, herfstanemonen en het prachtig blauw bloeiende loodkruid (Ceratostigma plumbaginoides).
Hoe? Zorg voor goede grond, maak een ruim plantgat en meng hier compost door. Plant de kluit vervolgens 10 cm dieper dan dan hij in de pot staat. Trap de grond aan en geef water!