Als je van tuinieren houdt, hou je van groen. Duurzaamheid is een trend, maar het is ook nodig dat we met z’n allen een stapje extra zetten voor het milieu. Wil jij een steentje bijdragen aan een gezondere aarde, lees dan onze tips om duurzaam te tuinieren.

Tegels eruit, zand erin

Een (gedeeltelijke) onderhoudsvrije tuin met tegels klinkt voor vele zonaanbidders als muziek in de oren. Echte tuinders wroeten graag met hun handen in het zwarte zand. Wist je dat een betegelde tuin de riolering overbelast? Het hemelwater kan namelijk niet de grond inlopen en vloeit vaak via de riolering af. Daarnaast is het niet goed voor het grondwaterpeil en moet de grond kunstmatig natgehouden worden. Tegels eruit dus en zand en plantjes erin.

Verspil geen enkele schil

De meeste huishoudens gooien groente- en fruitafval, koffieprut en eierschalen in de prullenbak. Deze restjes bevatten veel goede voedingsstoffen voor de grond. Reserveer daarom een plek in de tuin voor compost. Dat kan in de open lucht of, als je niet van geurtjes houdt, in een compostbak. Na een jaar gebruik je de compost puur op de tuin. Tussentijds tap je het vocht af wat je kunt verdunnen met water voor de kamer- en tuinplanten.

Geef dieren een kans

Vlinders, bijen, kevertjes, wormen en vogeltjes: al deze diertjes zijn een lust om naar te kijken. Maak je tuin aantrekkelijk voor deze dieren en maak tegelijkertijd duurzame keuzes. Kies bijvoorbeeld voor een haag als tuinafscheiding, in plaats van een schutting. Daar worden de vogels blij van. Zaai wilde bloemen en trek daarmee vlinders en bijen aan. Gebruik geen chemische onkruidverdelgers, aangezien deze zeer schadelijk zijn voor de dieren en de aarde, maar ga op zoek naar een biologisch alternatief.

Duurzame inrichting en verlichting

Tegenwoordig koop je biologische potgrond en biologische of onbespoten planten bij het tuincentrum. Je wilt vast ook lekker zitten in je tuin. Maak daarin ook duurzame keuzes. Kies voor gecertificeerd hout dat je herkent aan een FSC- of PEFC-keurmerk. Ga een stap verder met tweedehands tuinmeubelen, potten van de kringloop en tuinverlichting met een zonnecel.

Deel tuingereedschap met de buren

Heb jij een grasmaaier? En je buurman ook? En de buurman van de buurman ook? Wat nu als je samen één grasmaaier aanschaft of gewoon spullen van elkaar kunt lenen? Dat geldt ook voor de elektrische snoeischaar en de kruiwagen. Er zijn zelfs websites opgezet die het gemakkelijk maken om spullen te lenen van buurtgenoten, zoals Peerby.nl. Dat scheelt geld en is duurzamer vanwege het feit dat er minder gekocht of geconsumeerd wordt. Wil je graag zelf iets aankopen en je hebt geen zin om de hele haag met de hand te snoeien? Denk dan aan het verbruik van energie. Elektra is duurzamer dan benzine of diesel, vooral als je zonnepanelen op je dak hebt liggen of hebt gekozen voor groene energie.