Met een haag van heemplanten creëer je de perfecte leefomgeving voor vogels en andere tuinbewoners. Zo trekt alleen al de meidoorn 150 soorten insecten aan!

Een natuurlijke afscheiding van heemplanten heeft veel voordelen. Hij is goedkoper dan de bekende houten schutting, tempert harde wind, dempt lawaai en houdt ongewenste bezoekers buiten de deur. Maar bovenal vormt zo’n haag een permanente en veilige thuishaven voor dieren: vogels, insecten, egels, kikkers…

De klassieke haag bevat meidoorn en sleedoorn. De meidoorn zorgt voor een hecht ‘breiwerk’, de sleedoorn garandeert vroeg in het seizoen nectar. Als je zelf een haag gaat samenstellen, zorg er dan voor dat deze altijd voldoende voedsel bevat. Ruim bijvoorbeeld een plekje in voor de Gelderse roos, die met zijn bessen tot diep in de winter voedsel biedt.

Andere geschikte haagplanten zijn hulst, hondsroos, egelantier en kardinaalsmuts. Aan de voet kun je sleutelbloemen, klimop en duizendblad planten. Meer voorbeelden en uitleg over het samenstellen en planten van een haag van heemplanten lees je in het februarinummer van Bloem & Plant.

Lees meer  Tulpen en sieruien planten