Als er één plant is die meer seizoenen mooi is, dan is het de Japanse kornoelje wel. Het hele Cornus-geslacht bárst van de ‘meer-seizoenen-mooi’-kandidaten, maar Cornus kousa spant de kroon. Deze heester is écht  twaalf maanden per jaar mooi.

Japanse kornoelje (Cornus kousa) door de seizoenen

De eerste voorstelling vindt plaats in mei-juni als deze kornoelje bloeit. Het groene bolletje in het midden is de eigenlijke bloem, maar die valt niet zo op. Het zijn de grote schutbladeren die de aandacht trekken. Na de bloei worden er meestal veel vruchten gevormd. De zon moet hiervoor wel een beetje meewerken. De framboosachtige vruchten kleuren vervolgens rozerood en blijven tot het najaar aan de plant. In de herfst speelt Cornus kousa nog één keer de hoofdrol als de bladeren spectaculair oranjerood tot wijnrood kleuren.

Cornus kousa, japanse kornoelje, tuinseizoen

De Cornus Kousa heeft prachtige vruchten.

Snoeien?

Cornus kousa vormt van nature een heel sierlijk, gelaagd takkenstelsel. Snoeien is daarom niet aan te raden, dan vermink je hem alleen maar.

Geef de Japanse kornoelje ruimte

Afhankelijk van de cultivar moet je rekening houden met een volwassen breedte van zo’n 3 tot 10 m. De laaghangende kroon maakt het een minder geschikte plant voor langs een pad.

Grondsoort

Een zonnige tot licht beschaduwde standplaats heeft de voorkeur en de grond mag best een tikje zuur zijn. Een wat humeuze, vochthoudende, maar wel goed doorlatende grondsoort is perfect. De Japanse kornoelje verdraagt enige droogte, mits het niet te lang aanhoudt.

Cornus kousa var. chinensis, kornoelje, tuinseizoen

Cornus kousa var. chinensis

Bijzondere cultivars

Voor een grote tuin
De imposantste Japanse koernoelje, Cornus kousa is ongetwijfeld Cornus kousa var. chinensis, die dan niet Japanse, maar Chinese kornoelje genoemd wordt. Deze groeit meer uit als boom; hij wordt groter en breder (zo’n 5-10 m hoog en even breed).

Cornus kousa ’Teutonia

Cornus kousa ’Teutonia’

Voor een kleine tuin
Voor een kleine(re) tuin kun je beter kiezen voor de iets minder groeikrachtige vormen. C. kousa ’Teutonia’ wordt wel hoog, maar waaiert niet zo breed uit en neemt daardoor minder ruimte in beslag. De cultivar ’Schmetterling’ doet hetzelfde en bloeit met extra grote bloemen. Cornus kousa ’Satomi’ is een populaire cultivar die bloeit met fraaie zachtroze schutbladeren die dieproze verbloeien. Ook de herfstverkleuring is extra diep bordeauxrood.

Lees meer  Zelf zaaien!