Potten zijn onmisbaar in de tuin. Ze geven kleur aan het terras en zorgen voor opvulling en structuur. Bovendien kun je je tuin gemakkelijk een andere uitstraling geven door de opstelling van de potten te veranderen. Maar op welke manier kun je het beste tuinieren met potten?

Terracotta of kunststof?
Potten voor in de tuin zijn er in veel verschillende kleuren, vormen en materialen. Terracotta is nog steeds erg populair door de natuurlijke uitstraling die in bijna elke tuin past. Helaas zijn terracotta potten zwaar en dus moeilijk te verplaatsen en in de winter kunnen ze barsten wanneer ze niet beschermd worden. Kunststof potten zijn lichter en makkelijker in onderhoud en door de vrolijke vormen en kleuren kun je met kunststof potten eindeloos variëren.

Afwatering en potgrond
Zorg voor een goede afwatering door gaten in de bodem van de pot te boren en een laagje potscherven of kleikorrels op de bodem te leggen voor je de potgrond toevoegt. Gebruik een goede potgrond met veel voeding en voeg mestkorrels of mestkegeltjes met een speciale coating toe. Planten die na de herfst worden weggegooid kunnen bemest blijven, planten die overblijven en in winterrust gaan, hebben na half augustus geen voeding meer nodig.

De juiste plek
De plantensoort die je uitkiest bepaalt waar de pot het beste geplaatst kan worden. Er zijn zonaanbidders zoals lavendel maar ook planten die liever in de schaduw staan zoals hosta’s. Een dakterras kan als windsluis werken waardoor planten kunnen uitdrogen. Ook hanging baskets drogen snel uit, hang ze dus niet in de brandende middagzon.

Lees meer  Kruiden oppotten