De herfstbladeren vallen, de dagen worden korter, en je tuin maakt zich op voor een lange winterslaap. Maar voordat je de tuin aan haar lot overlaat, is het slim om je grasmat een beetje extra aandacht te geven. Met een paar simpele stappen kun je ervoor zorgen dat je gazon in het voorjaar weer fris en groen ontwaakt. Hier zijn wat tips om je gras winterklaar te maken!

Verticuteren: de laatste luchtbeurt van het seizoen

Voordat de kou echt toeslaat, kun je het gras nog een opfrisbeurt geven. Heb je al eens gehoord van verticuteren? Met een verticuteermachine verwijder je een heleboel ongewenste gasten uit het gazon: mos, dode grasresten en samengepakt vuil. Hierdoor krijgen de wortels meer lucht en ruimte. Klinkt als een hele klus, maar het resultaat mag er zijn. Verticuteren zorgt ervoor dat regenwater en voedingsstoffen beter bij de bodem komen, en zo geef je je gras net dat beetje extra veerkracht voor de wintermaanden. Zo’n verticuteermachine kun je vaak huren, maar als je dit elk jaar doet, kan het handig zijn om er zelf eentje aan te schaffen. Bij een gespecialiseerde winkel vind je verschillende opties voor verticuteermachines, zodat je je gras elk seizoen optimaal kunt onderhouden.

Vul kale plekken aan en voedt de bodem

Na het verticuteren zijn er waarschijnlijk wat kale plekken ontstaan. Niet ideaal met de winter op komst, maar geen paniek! Het najaar is juist een goed moment om die kale plekken te herstellen. Doorzaai met winterharde graszaadjes. Dat klinkt misschien alsof je gras in de sneeuw groeit, maar winterharde zaden zijn bestand tegen de kou en zorgen voor een volle, groene mat zodra het lentezonnetje doorbreekt. Geef je gazon tot slot een herfstbemesting. Kies een meststof met extra kalium (vooral níet te veel stikstof!), want dat maakt het gras steviger en weerbaarder tegen vorst. Zo help je de wortels om gezond en sterk te blijven onder dat koude winterdekentje. Kijk ook eens bij de Detuinmachineshop voor het juiste gereedschap.

 

Laatste maaibeurt en bescherm je gras

Nog één keer maaien voordat de vorst begint. Maar deze keer iets anders: zet de grasmaaier een standje hoger, zodat het gras nét wat langer blijft. Dat klinkt misschien gek, maar een iets langere grasmat werkt als een warme deken voor de wortels. En die kunnen die bescherming goed gebruiken als de temperatuur zakt. Eenmaal in de winter is het goed om niet te vaak over het bevroren gras te lopen – bevroren gras breekt snel, en dat kan lelijke plekken veroorzaken. En vergeet niet om bladeren en takken op te ruimen als die op je gras vallen. Dat voorkomt schimmelvorming en houdt je gazon schoon en gezond. Door je gazon nu winterklaar te maken, zorg je voor een stevige start in de lente. Dus, trek die tuinhandschoenen aan, pak je tuinspullen, en geef je gras de laatste liefde van het jaar. Want zodra de lente weer aanbreekt, zal je gras je belonen met een frisgroene uitstraling.